A növényvédő szerek forgalma értékben minimálisan csökkent tavaly, és az előző évi 150,5 milliárd forint után 148,7 milliárd forintot ért el – közölte az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). A különböző hatásmechanizmusú szerek értékesítési áraiban általános volt a növekedés: gyomirtó szerek átlagára 17,3, a gombaölő szereké 29,4, az egyéb szereké 15,2, míg a rovarölőké 15 százalékkal emelkedett, a gyűjtőcsomagok ára 2 százalékkal lett magasabb. 

Növényvédelem, Farmer,With,A,Sprayer,Is,Trying,To,Spray,The,Larvae
A növényvédelem tavaly kevesebb szerrel is nagyobb költséget jelentett / Fotó: Shutterstock

A növényvédő szerekre átlagosan 19,7 százalékkal többet költöttek a gazdálkodók, mint 2022-ben. Eközben viszont a megvásárolt mennyi 22 százalékkal lett kevesebb., mint egy évvel korábban. A legnagyobb mértékben, közel 40 százalékkal az egyéb szerek forgalma csökkent, ezt követte a rovarölőké 23,6 százalékkal. A gombaölők és a gyűjtőcsomagok értékesített mennyisége 5–6 százalékkal lett kisebb, illetve a gyomirtó szereké 16,3 százalékkal esett vissza. 

Ahogyan a növénytermesztésben, úgy a növényvédőszer-kereskedelemben is folytatódott a koncentráció: az eladott termékek értéke alapján 2023-ban a tíz legnagyobb kereskedő az éves forgalom 76,4 százalékát adta, vagyis az előző évhez képest 1,1 százalékponttal nőtt a részesedésük. Néhány éve még ellentétes irányú folyamat zajlott le, hiszen 2018-ban ez az arány még 83 százalék volt. A top 10 forgalmazó értékesítésének aránya a teljes forgalomból mennyiségben 75,4 százalékot tett ki, 2,2 százalékponttal többet, mint a bázisévben.

A különböző növényvédő szerek közül tavaly az összes eladott mennyiség

  • 33,8 százalékát gyomirtó,
  • 21,6 százalékát egyéb,
  • 20,1 százalékát a rovarölő,
  • 18,6 százalékát gombaölő,
  • 5,8 százalékát pedig a gyűjtőcsomagok

tették ki. 

A gyomirtó szerek adták az éves forgalmazás legnagyobb arányát, 37,3 százalékot, majd a gombaölők következtek 30,1, ezután a rovarölők 15,8 százalékkal. 

A teljes értékesítésen belül mennyiségben a rovarölők és az egyéb szerek kivételével minden termékkategória aránya nőtt az egy évvel korábbihoz mérten.

Tavaly növényvédő szerek közül a gombaölők egységnyi ára volt a legmagasabb, majd a gyűjtőcsomagok, a gyomirtók, míg a negyedik helyen a rovarölők végeztek az értékesítési árat tekintve.

Az AKI összefoglalójából kiderül, hogy az egyes kategóriákon belül az egyéb szerek között az utóbbi évekhez hasonlósan ismét egy talaj- és növénykondicionáló szerből értékesítettek a legtöbbet, míg a második helyen a szükséghelyzeti engedéllyel használható Pocok-Tox Max rágcsálóirtó végzett. Utóbbi vélhetően idén is a nagy forgalmú szerek kategóriájába tartozik majd, mert a pocokinvázió miatt idén ismét szükséghelyzeti engedélyt kapott.

Megkapták az engedélyt a gazdálkodók, visszaszorítható a pocokinvázió

Megkapták az engedélyt a gabonatermesztők a pocok elleni védekezés kiterjesztésére, így szerintük megmenthető a hazai gabonatermés.

A növényvédőszer-import mennyiségben 12,2 százalékkal csökkent, míg az exporté 4,3 százalékkal nőtt 2022-höz képest. Tavaly összesen 67,7 ezer tonna növényvédő szert hoztak be az országba 180,7 milliárd forint értékben. 

Tíz évre visszatekintve a 2022-es év volt az első, amikor az mennyisége meghaladta az importét, és ez tavaly megismétlődött. 

Árbevételben viszont már korábban is pozitív volt a növényvédőszer-külkereskedelem, ebből a szempontból ugyanis már hosszú évek óta magasabb az export aránya, mint az importé. Az export értéke tavaly 381,7 milliárd forint volt, amely 1,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A kivitt mennyiség 85,4 ezer tonnát tett ki, amely az mennyiségénél 26,1 százalékkal volt nagyobb.