A Paks II. Atomerőmű építése során történelmi pillanatnak számít a majdani atomerőmű szívének is nevezett reaktorberendezés alapjának tekintett reaktortartály gyártásának kezdete. Magának a tartálynak az öntése április elején kezdődött. Az alsó és felső részhez két öntvény készül, ezek tömege együtt több mint 600 tonna.

Paks II. látványterve / Fotó: Paks II.

Az ívkemencében megolvasztott acélból vákuumkamrában öntötték ki a két elemet. Ezután az alkatrészek, a reaktortartályt alkotó gyűrűk és a tartály alját alkotó elliptikus elem megmunkálását a kovácsolással kezdik meg Európa egyik legnagyobb automatizált kovácsüzemében, a Szentpétervár történelmi városközpontjától 26 kilométerre délkeletre fekvő Kolpinóban, a Roszatomhoz tartozó Atomenergomas gyárában. Mintegy 12 ezer tonna nyomás alatt formálódnak a majdani reaktortartályt alkotó gyűrűk és a tartályfenék, amíg elnyerik a végső formájukat.
A kovácsolás elindítását jelképező ünnepélyes gombnyomás

  • a magyar megrendelő, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója, Jákli Gergely,
  • a projekt orosz fővállalkozója, az Atomsztrojekszport paksi projektigazgatója, Vitalij Poljanyin és
  • az Atomenergomas vezérigazgatójának első helyettese, Andrej Szinjakov

részvételével történt.

Az eseményen Jákli Gergely jelezte: „Azon dolgozunk, hogy a 2030-as évek elejére hálózatra kapcsolhassuk az új blokkokat. Ennek érdekében párhuzamosan zajlik a munka a paksi telephelyen és onnan több ezer kilométerre, Szentpéterváron is. Fontos számunkra, hogy az öntési folyamat után testközelből láthatjuk a reaktortartály-csonkgyűrűk gyártásának első szakaszát.”

Vitalij Poljanyin kifejtette, hogy a VVER-1200-as blokkokkal épülő Paks II. Atomerőmű építési területén befejeződött a résfal építése, tart a talajerősítés a majdani 5. blokk területén.

2024 végére tervezik az első adag beton beöntését az alaptestbe, ez az atomerőmű építésének kulcsfontosságú eseménye. 

Közben folyik a leendő atomerőmű fő berendezéseinek gyártása. A zónaolvadék-csapda már kész, most az 5-ös blokk reaktortartályának nyers darabjait gyártják. Következnek a gőzfejlesztők, a térfogat-kompenzátorok, a biztonsági rendszerek tartályai és a primer kör egyéb berendezései. A reaktorsziget primerköri berendezéseinek gyártása 2028–2029-re várható, ekkora befejeződnek a fő építési munkálatok.

Az ötödik paksi blokk reaktortartálya / Fotó: Hárfás Zsolt

„Az orosz gépgyártó ágazat ütemesen dolgozik a Roszatom állami vállalat megrendeléseinek teljesítésén. Jelenleg Szentpéterváron 9 VVER típusú nyomott vizes blokkok számára készülnek részegységek, illetve 5 RITM-200-as reaktorhoz is gyártanak alkatrészeket, amelyek a távol-keleti Bajmszkoje érclelő helyet elektromos energiával ellátó, újabb úszó atomerőművek „szívét” képezik majd. Ugyancsak készülnek a legújabb, jakutföldi szárazföldi kis moduláris atomerőmű számára a reaktorrészegységek – hangsúlyozta Igor Kotov, az Atomenergomas, a Roszatom gépgyártó részlegének vezérigazgatója.

Az Atomenergomas szentpétervári üzemében 2024 és 2026 között reaktorok, gőzfejlesztők, térfogat-kompenzátorok, biztonsági rendszerekhez tartozó tartályok és más primer köri berendezések részegységei készülnek. A mai nap folyamán még egy nagy projekt, a Paks II. Atomerőmű számára kezdődött meg az atomreaktor gyártása. Az üzemek áttörést jelentő technológiai megoldásai lehetővé teszik, hogy határidőre elkészüljenek a legmagasabb biztonsági és minőségi követelményeknek megfelelő termékek.

Tekintélyes méretei vannak Paks II. reaktortartályának

A berendezés kész tömege mintegy 330 tonna, magassága több mint 11 méter, átmérője 4,5 méter, legnagyobb falvastagsága pedig eléri a 285 millimétert. A rendkívül pontos megmunkálásra és a szigorú minőség-ellenőrzésre, illetve az előírások betartásának ellenőrzésére az atomerőmű biztonságos működése miatt van szükség. A VVER 1200-as reaktortartályt

  • nemcsak a folyamatos neutronfluxus teszi próbára,
  • hanem a 300 Celsius-fokos hőmérséklet,
  • a 162 bar nyomás,
  • és mindezt garantáltan ki kell bírnia hatvan évig.

A korszerű anyagösszetételnek és gyártástechnológiának köszönhetően a reaktortartály akár száz évig is szolgálhat majd. 

Ennek érdekében a nagy gondosságot és precizitást igénylő, mintegy hároméves munka során a kész reaktortartályt 650 fokon hőkezelik majd, röntgennel ellenőrzik és 250 bar nyomáson nyomáspróbázzák végül.

Dolgoznak Paks II. reaktortartályán / Fotó: Hárfás Zsolt

 

Elképesztő dokumentumtömeg a háttérben

Nemcsak maga reaktortartály tekintélyt parancsoló, hanem az engedélyezési dokumentációja is. Az Országos Atomenergia Hivatal 2022. augusztus 25-én adta ki a reaktortartály gyártására az engedélyt, amely több mint 700 dokumentumot tartalmaz. Együttes terjedelmük több mint 12 ezer oldal, és az alapanyagok gyártásától kezdve tartalmazza a reaktorberendezéssel kapcsolatos összes szabványt és követelményt, így a létesítmény mindenben megfelel majd a magyar és az európai előírásoknak. A gyártást a helyszínen rendszeresen ellenőrzik a Paks II. Zrt. és az OAH szakemberei is.

Utaztatni fogják a megkovácsolt elemeket

A reaktortartályt alkotó gyűrűket később az Atomenergomas dél-oroszországi, volgodonszki gyárában, az Atommasban speciális, nagy méretű alkatrészek forgácsolására alkalmas karusszelesztergákon munkálják majd meg. Itt kapják meg végleges formájukat, és e részegységek összehegesztésével jön létre a reaktortartály, amely hat részből áll: az elliptikus formájú tartályfenékből, a zónagyűrűből, a tartógyűrűből, az alsó és felső csonkgyűrűből és végül a főosztósík-karimából.

Az Atomenergomas szemléletes videója teljes gyártási folyamatról: