„Beszéljünk világosan, Magyarországon is fegyvergyárak fognak épülni. Fegyvergyártás lesz, repülőgép-, harcirepülőgép-gyártás lesz. A lengyelek 10 milliárdért vesznek fegyvereket, tehát egy építőiparos gondolkodhat úgy, hogy ipari csarnokot fogok építeni, csak most fegyvergyáraknak” – mondta az építési és közlekedési miniszter az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) podcastcsatornáján, a Spakliban.

LÁZÁR János Nyíradony, 2023. január 26.Lázár János építési és közlekedési miniszter beszédet mond a hajdú-bihari Nyíradonyban, az Erdei Harmónia látogatóközpont avatásán 2023. január 26-án. A beruházást a Gúth-Keled Idegenforgalmi és Természetvédelmi Közhasznú Egyesület több mint 800 millió forint, pályázaton elnyert európai uniós és hazai állami forrásból valósította meg.MTI/Czeglédi Zsolt Nyíradony, 2023. január 26.
Lázár János építési és közlekedési miniszter beszédet mond a hajdú-bihari Nyíradonyban, az Erdei Harmónia látogatóközpont avatásán 2023. január 26-án. A beruházást a Gúth-Keled Idegenforgalmi és Természetvédelmi Közhasznú Egyesület több mint 800 millió forint, pályázaton elnyert európai uniós és hazai állami forrásból valósította meg.
MTI/Czeglédi Zsolt
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Lázár János arról is beszélt, hogy a kormány a napokban hagyta jóvá annak a koncepcióját, hogy hogyan szeretnénk az építészetet és az építésügyet megváltoztatni Magyarországon. Jelezte, hogy az általa vezetett tárca most terjesztette elő az állami beruházások rendjéről szóló törvényt. Szerinte ez mindent meg fog változtatni, az építőipar teljes struktúráját.

Van egy makroszintű nemzetgazdasági megközelítés: Magyarországot fel kell zárkóztatni, az államnak sokat kell építeni, magyaroknak kell építeni, hogy a magyarok haszna legyen. Ezt úgy kell szabályozni, hogy a valóságban létre is jöjjön

– mondta a miniszter. Elmondta, 2010 és 2022 között összesen 25 ezermilliárd forintot költött el a magyar állam fejlesztésekre, ami a teljes hazai beruházási portfólió harmada. Ez az arány a legmagasabb az EU-ban. Ám ez szükséges, mert a lemaradás csak akkor pótolható be, és a különbség Ausztria és Magyarország között csak akkor csökkenthető, hogyha az állam a legnagyobb beruházó.

Magyarország a világ kétszáz országa közül a 45-50. legfejlettebb. Az a kérdés, hogy tovább tudunk-e lépni

– tette fel a kérdést.

Törökországban a mentőcsapatok az utolsó pillanatig dolgoztak

A Törökországot és Szíriát megrázó földrengésnek több mint 41 ezer áldozata volt. A világ minden tájáról érkezett mentőcsapatok pihenés nélkül, folyamatosan dolgoztak azon, hogy akit csak lehet, megmentsenek. A hideg időjárás miatt a romok alá szorult emberek túlélési esélyei sokkal kisebbek voltak, sokakat csak a csoda menthetett meg.

Fotó: Zein Al Rifai

Egy 62 éves cukorbeteg férfit, Hüssein Berbert a földrengés után 187 órával tudtak kihozni a romok alól Antakya városában. Berber a szerencse mellett a leleményességének is köszönheti az életét. A férfi földszinti lakásában hűtőgéppel és szekrénnyel sikerült megtámasztani a falakat, karosszékben ülve, egy szőnyeg segítségével pedig melegen tudta tartani magát. 

Csupán egyetlen palack vize volt, miután ezt elfogyasztotta, a saját vizeletét itta – az orvosok szerint ezzel mentette meg az életét.

Berber a cukorbetegség elleni gyógyszerét is szedte, ez is hozzájárult a túléléséhez.

A romok alól nemcsak emberek kerültek elő, hanem voltak, akik kincsekre bukkantak. Egy orosz mentőcsapat a törmelék takarítása közben talált egy százdolláros kötegekkel teli edényt. Összesen 150 ezer dollárról volt szó, amit átadtak a helyi rendőrségnek.

Minőségi utazásra vágynak a MÁV ügyfelei

Az elmúlt másfél évben mintegy 32 ezer prémiumjegyet váltottak az utasok a MÁV-Start járataira – tudatta közleményében a vasúttársaság. Emlékeztettek, hogy a MÁV 2021 őszén állította forgalomba kiemelt InterCity vonalain azokat a kocsikat, amelyek fedélzetén elérhető a legmagasabb szolgáltatási kategória, a prémiumosztály, ez az első osztálynál is magasabb színvonalú és több szolgáltatást nyújt. Az első- és a prémiumosztályú IC+ kocsik napi szinten megtalálhatók a Nyíregyházára, Szegedre és Pécsre menő távolsági vonatokban.

Tisztázta a MÁV, meddig fogadják el a Budapest-bérleteket az intercityken

Megvárja a MÁV az M3-as metró Nagyvárad téri és Lehel téri megállójának átadását, ami jó hír azoknak, akik Budapest-bérlettel utaznak a Nyugati pályaudvar és a Ferihegy vasútállomás között.

A Lidl 25 százalékkal megvágja az árakat

Az év eleje óta közel 200 termék árát csökkentette tartósan a Lidl Magyarország – közölte a hazánkban piacvezető kiskereskedelmi lánc. Mint fogalmaztak, a lépéssorozat célja, hogy a vásárlók számára a lehető legjobb árakat tudják biztosítani. Az intézkedésnek köszönhetően az érintett termékek akár 25 százalékkal olcsóbban szerezhetők be.

Budapest, 2022. január 29.A Lidl élelmiszer-kereskedelmi hálózat áruháza a főváros XIII. kerületében, a Béke téren.  Az európai hálózattal rendelkező kereskedelmi üzletlánc első boltjait Németországban nyitotta az 1930-as években. Magyarországon 2004-ben kezdett el terjeszkedni.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Budapest, 2022. január 29.
A Lidl élelmiszer-kereskedelmi hálózat áruháza a főváros XIII. kerületében, a Béke téren.  Az európai hálózattal rendelkező kereskedelmi üzletlánc első boltjait Németországban nyitotta az 1930-as években. Magyarországon 2004-ben kezdett el terjeszkedni.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Fotó: Róka László / MTI

Azt írták, figyelemmel kísérik a fogyasztói igényeket és a piaci változásokat is. Így az árcsökkentésben érintett árucikkek között helyet kaptak többek között 

  • sajtok és egyéb tejtermékek, 
  • gyümölcslevek, 
  • szendvicsfeltétek, 
  • valamint a mustár vagy akár a bacon is.

Kiderült az igazság a vízigényről

A fele sem volt igaz annak a hírnek, hogy a leendő debreceni kínai akkumulátorgyár napi vízfogyasztása 40-60 ezer köbméterre is felugorhat – derült ki a Debrecen Televízió Esti közelkép című műsorából, amelynek Kun Ferenc, a Debreceni Infrastruktúra Fejlesztő Kft. ügyvezetője és Iski László, a Cívis Komplex Mérnök Kft. ügyvezetője volt a vendége. 

Több szakértői tanulmány készült a leendő debreceni CATL-gyárról, a 40-60 ezer köbméteres vízfogyasztást kimutató elemzés nem kifejezetten a kínai akkumulátorüzemról szól, hanem a komplett debreceni déli ipari park vízellátó és szennyvízelvezető rendszerének megépítéséről. A Debreceni Ipari Centrum majdnem 600 hektáron terül el, már most féltucatnyi cég „költözött oda”. A CATL valóban ide tervezi Európa egyik legnagyobb akkumulátorgyárát, de a nyakába varrni a teljes ipari park esetleges vízigényét minimum félrevezető.

Másodszor a vizsgálatban szereplő 40-60 ezer köbméteres vízigény nem szimplán a déli ipari parkra vonatkozik, hanem Debrecen déli és délkeleti városrészének teljes, évtizedekre előre tervezett ellátására.

Vagyis benne van

  • az ipari övezet
  • és a lakóterületek.

Heti VG Podcast

Egy ősi ital újult meg – mondta a VG podcastnak a Beerporn.hu főszerkesztője. Knap Gábor szerint a kisüzemi, „kézműves” sörök elterjedésével a minőségi magyar bor újjászületéséhez hasonló folyamat játszódik le. Mára sörkóstolókon, sörfesztiválokon és sörvacsorákon kínálják a menühöz igazított nedűiket a kisüzemi sörfőzők. A hagyományos sörtől sokszor jócskán eltérő élményt italok számtalan fogyasztót csábítottak be a sörözés világába.