Extra

Költözik a Mona Lisa, de aggodalomra semmi ok

A költözés oka egyszerű: a múzeum és a látogatók is megunták a tömeget. A Louvre igazgatója szerint a Mona Lisa végre megkapja méltó helyét a múzeumban.

A Mona Lisa a világ talán legismertebb és egyben legtöbb mindent megélt festménye. Az elmúlt fél évezredben már ellopták, lemásolták és megrongálták, de mindezzel nem sikerült rontaniuk a festmény népszerűségén. Már vagy kétszáz éve a megszokott helyén tekinthetik meg a Louvre látogatói Leonardo da Vinci legismertebb festményét, most viszont új helyre költöztetik a műalkotást.

Mona Lisa
Költözik a Mona Lisa, de aggodalomra semmi ok / Fotó: ZUMA Press

A Louvre igazgatója, Laurence des Cars azt nyilatkozta, hogy a jelenlegi kiállítóterem nem tudja megfelelően fogadni azt a tömeget, amely nap mint nap érdeklődik a festmény iránt. A TimeOut azt írja, hogy az igazgató szerint a látogatók is egyre elégedetlenebbek, hogy a múzeum nem tudja megfelelően kiállítani a Mona Lisát, és sokan a felgyülemlett tömeg miatt nem tudják megtekinteni a festményt.

Az elégedetlenség miatt a Mona Lisa egy új terembe költözik, ahol csak ez a festmény lesz kiállítva.

Az új szoba a Grand Louvre nevű nagy fejlesztési projekt részeként valósul meg. Egyelőre nem tudni, mikor kezdődnek meg a munkálatok, és hogy mikor kerül át a festmény az új terembe.

A Mona Lisa sokszor a klímaaktivisták célkeresztjébe kerül. Így volt ez idén januárban is, akkor a festményt levessel öntötték le. Leonardo da Vinci műalkotását nem először rongálták meg, korábban is áldozatul esett a klímaaktivisták vandálkodásainak.

 

festmény mona lisa louvre Leonardo da Vinci Párizs
Kapcsolódó cikkek