Extra

Újabb Titanic-relikvia kelt el rekordáron

A vagyonos gyűjtők előszeretettel zsákolják az évtizedekkel ezelőtt jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxus-óceánjáróról származó relikviákat. Ezúttal a Titanic egyik leggazdagabb utasának az aranyórája ért sokat egy üzletembernek.

A Titanic leggazdagabb utasa, John Jacob Astor aranyórája 1,175 millió fontért (több mint 534 millió forint) kelt el  a brit Henry Aldridge & Son aukciósház árverésén. Ebből 900 ezer font volt az tárgy ára, a fennmaradó részt az adók és a különböző díjak teszik ki. Az órát eredetileg 150 ezer fontért kiáltották ki, vagyis hatszoros áron vásárolta meg egy ismeretlen amerikai üzletember, az adókat figyelembe véve pedig több mint hétszeresét fizette.

tianic
Ezt az aranyórát viselte a Titanic legazdagabb utasa / Fotó: Henry Aldridge & Son

A vagyonos gyűjtők előszeretettel zsákolják az évtizedekkel ezelőtt jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxus óceánjáróról származó relikviákat. Például 1,1 millió fontért szerezte meg egy üzletember azt a hegedűt, amelyen a Titanic zenekarvezetője játszott. A hangszer tokja pedig az adókkal együtt 366 ezer fontért kelt el, de az aukciósházak számos árverést szerveznek, 

egy kabin kulcsa például 140 ezer fontot ért egy ismeretlen gyűjtőnek.

A Titanic 112 évvel ezelőtt, 1912. áprilisban 15-én süllyedt a tenger mélyére, a világtörténelem leghíresebb tengeri katasztrófájában a 2200 utas és tengerész közül 1500-an hunytak el. A monstrum 1912. április 10-én futott ki a brit Southampton kikötőjéből, majd a franciaországi Cherbourg és az írországi Queenstown érintésével New Yorkot vette célba.

Az addig soha nem látott nagyságú óceánjáró nem számított a leggyorsabb hajónak, de a hírnév miatt hat nap alatt akarta teljesíteni a távot. Emiatt a Titanic a rövidebb idő alatt megtehető északi útvonalon és a biztonságosnál nagyobb sebességen haladt célja felé. Az enyhébb tél miatt több jégtábla is sodródott a vizeken, az acélszörny pedig április 14-én éjfél előtt nekiütközött egy jéghegynek.

Előbb a Titanic orra süllyedt a tengerbe, majd a hajó teste kettétört, éjjel két óra után pedig a monstrum teljesen a hullámsírba merült. A mentőcsónakok a 2206 utasból 705-nek nyújtottak menedéket, őket a Carpathia nevű gőzös mentette ki a jeges óceánból. A többiek, Edward John Smith kapitánnyal együtt nem élték túl a katasztrófát, a hajó két nagyobb roncsa 3800 méter mélyen fekszik.

A tragédiát számos könyv és film dolgozta fel. Az amerikai üzletember, feltaláló és író, John Jacob Astor felesége megmenekült, de a 47 éves férfinak nem jutott hely a mentőcsónakokban. Utoljára más utasokkal beszélgetve és cigarettázva látták a fedélzeten, testét egy héttel később találták meg. A 14 karátos aranyórája visszakerült a családhoz, és a fia viselte haláláig.

Baltimore-i hídomlás: előkerült egy több száz éves törvény, amelyre a Titanic elsüllyedésekor is hivatkoztak

A baltimore-i hídomlás híre és a körülötte kialakult botrány bejárta az egész világot, viszont azt senki nem gondolta volna, hogy az ügynek a Titanic elsüllyedéséhez is lesz köze, valamint hogy egy kétszáz éves amerikai törvény is előkerül. A Baltimore-i híd összeomlása mögött álló hajózási társaság ugyanis 3 milliárd dollárról (1,1 ezermilliárd forint) 43 millió dollárra (közel 16 milliárd forint) kívánja csökkenteni kötelezettségeit egy, az amerikai polgárháború előtti törvényre hivatkozva.

 

 

 

Titanic John Jacob Astor aranyóra katasztrófa
Kapcsolódó cikkek