Mi az a likviditás, és miért fontos a vállalkozás szempontjából?


Mindenek előtt érdemes megismerni a likviditás fogalmát. Ez a szó egyszerűen fogalmazva fizetőképességet jelent: azt, hogy mennyire könnyen vagyunk képesek pontosan, határidőre rendezni tartozásainkat. Likviditás mindaz a könnyen hozzáférhető készpénz és más pénzügyi eszköz, amely biztosítja a vállalkozások számára az üzleti változásokhoz és kihívásokhoz való alkalmazkodás, a rugalmasság képességét. 
Elegendő és könnyen hozzáférhető pénzre van szükség az olyan napi működési kiadások fedezéséhez, mint a bérek, szállítói fizetések vagy váratlan kiadások. Ezenkívül a likviditás kulcsfontosságú szerepet játszik a hosszú távú tervezésben és a beruházásokban. Az új lehetőségek kihasználásához, fejlesztésekhez vagy éppen válságokkal szembeni ellenállóképesség kialakításához a vállalkozásoknak megfelelő mennyiségű likviditásra van szükségük.

Fotó: Depositphoto


 
Mi minden számíthat likvid eszköznek? 


A legegyértelműbb likvid fizetőeszköz a készpénz, ezután következhetnek az olyan könnyen készpénzzé tehető eszközök, mint a bankbetétek, értékpapírok. A tárgyi eszközök azonban általában alacsony likviditási értékkel bírnak, mivel értékesítésük hosszadalmas, nem nyújt megoldást a gyors anyagi problémákra.

Szerencsére létezik egy hatékony megoldás a likviditási problémák kezelésére: a faktoring szolgáltatás. A faktorálás lényege, hogy a vállalkozások értékesítik az általuk kiállított számlákat a faktor cégnek, ők pedig azonnal kifizetik a számla összegének egy részét, és ezzel egy időben átveszik a kintlévőségek kezelését és beszedését is. Ezáltal a vállalkozás azonnal hozzáfér a szükséges likviditáshoz, anélkül, hogy ki kellene várnia a hosszabb fizetési határidőket.

Melyik a legjobb faktoring szolgáltatás a kis és középvállalkozások számára?

Az ideális faktoring szolgáltatás többek között olyan előnyöket nyújt, mint a gyors kifizetések, rugalmas szerződési feltételek, és széles körű ügyfélszolgálati támogatás. Ezek a jellemzők segítenek biztosítani, hogy a vállalkozás mindenkor hozzáférjen a szükséges pénzügyi forrásokhoz anélkül, hogy túlzott terheket vállalna magára.

Érdemes tehát alaposan megfontolni a legjobb faktoring szolgáltatás kiválasztását, mivel ez hosszú távon jelentős előnyöket hozhat vállalkozása számára.