Ezerdolláros bírságot szabott ki Donald Trump volt elnökre, a konzervatívok mostani elnökjelöltjére Juan Merchan bíró, mert a New York-i büntetőperében 10. alkalommal sértette meg a hallgatási végzést. Trump egy interjúban azt állította, hogy az esküdtszék többnyire demokratákból áll, s túl gyorsan választották ki a tagjait. 

Republican presidential candidate former US President Donald Trump gestures at a campaign event in Portsmouth, New Hampshire, on January 17, 2024. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP)
Fotó: AFP

A jövőben a bíróságnak fontolóra kell vennie a börtönbüntetés kiszabását

– mondta Merchan, egyenesen Trumpra nézve. A bíró hozzátette: egy volt és lehet, hogy következő elnök bebörtönzése lenne az utolsó dolog, amit tenni akar, de a jogsértések közvetlen támadást jelentenek a jogállamiság ellen.

A hallgatási végzés megtiltja Trumpnak, hogy támadja a potenciális tanúkat és esküdteket, valamint az ügyészeket, a bírósági alkalmazottakat és családtagjaikat. Ám 

Trump továbbra is támadhatja az ügyet elindító Alvin Bragg manhattani kerületi ügyészt és a bírót. 

A volt elnök a múlt hónapban 9 alkalommal sértette meg a hallgatási végzést, s emiatt 9 ezer dollár büntetést rótt ki rá a bíró, amit Trump be is fizetett.

A törvény által megengedett maximális bírság szabálysértésenként 1000 dollár. Ezentúl a bíró legfeljebb 30 napra börtönbe zárhatja Trumpot, bár ez késleltetné a tárgyalást és logisztikailag bonyolult lehet a megvalósítása.

A bíró a mostani bírság indoklásában azért helyezett kilátásba börtönbüntetést, mert 

a milliárdos Trumpot nyilvánvalóan nem fékezik meg a pénzbírságok.

Alvin Bragg ügyész 34 rendbeli bűncselekménnyel vádolta meg Trumpot üzleti nyilvántartások meghamisítása miatt, mert állítólag eltitkolta a pornósztár Stormy Daniels pénzbeli kifizetését. Ügyészei úgy ábrázolták Trumpot, mint aki egy bűnszervezet középpontjában áll, s befolyásolta a választásokat azzal, hogy a negatív történeteket eltávolította a médiapiacról.

Trump nem vallotta magát bűnösnek, s tagadta az ügyet. Egyúttal azzal vádolta a demokrata Bragget, hogy politikailag motivált.