Magyarország számos településén elegendő az állami támogatás ahhoz, hogy szinte teljes mértékben fedezze a lakásvásárlás költségeit, így például egy kétgyermekes család akár 90 négyzetméteres ingatlant is vehet a CSOK-ból egy kistelepülésen – derül ki az MBH Indexből, az MBH Jelzálogbank kutatásából.

csok
A vállalt gyermekekhez jelentős lakásvásárlási kedvezmény kötődik / Fotó: Shutterstock

 

Milyen állami támogatásokat igényelhetnek a családok?

Az elemzők sorra vették a lakásvásárláshoz elérhető támogatásokat és azt, hogy ezek hol mire lehetnek elegendők.

  • Elsősorban a preferált kistelepüléseken élő, több gyermeket nevelő vagy gyermeket tervező családok pályázhatnak a keretében magas támogatási összegekre. 
  •  A legkedvezőbb helyzetben azok a legalább kétgyermekes családok vannak, amelyek a gyerekek közül legalább egyet előre vállaltak: az elérhető állami források ugyanis összességében minden megyében lehetővé teszik számukra egy átlagos árú, 90 négyzetméteres ingatlan megvásárlását. 
  • A városokban a helyére a lépett, így már csak a további gyermeket tervezők juthatnak hozzá az állami forrásokhoz, a kedvezményes kamatozású hitelhez.
  • Az év első két hónapjában az új lakáshitel-szerződések összege országosan a tavalyi azonos időszakban mért volumenhez képest több mint kétszeresére, 167 milliárd forintra nőtt, melynek jelentős részét a támogatott hitelek adják.
  • A feltételei tavalyhoz képest szigorodtak, azonban növekedett a felvehető összeg mértéke. 
csok plusz
Akik nem vállalnak további gyermeket, azok is jogosultak a támogatásokra, de nem minden településen / Fotó: Shutterstock

 

Felvehet-e kedvezményes hitelt, aki nem vállal több gyereket?

A kedvezményezett településeken az újabb gyermeket nem vállaló családok is igénybe vehetik az állami forrásokat: 

  • egy meglévő gyermek esetén az elérhető összeg a vételár mindössze pár százalékának finanszírozásához nyújt segítséget, 
  • a kétgyermekes családok a támogatás mellett 10 millió forint értékű kedvezményes hitelt igényelhetnek néhány vármegyében, ezek Nógrád, Tolna, Bács-Kiskun, Heves és Csongrád-Csanád,
  • a háromgyermekes, további gyermeket nem vállaló családok ennél is kedvezőbb helyzetben vannak, ugyanis az állami támogatások hat vármegye kivételével lehetővé teszik számukra egy átlagos árú, 90 négyzetméteres ingatlan megvásárlását. 

A CSOK-ot felváltotta a CSOK Plusz

A városokban már csak a további gyermeket tervezők juthatnak hozzá állami forrásokhoz. 

A még gyermekvállalás előtt álló, egy gyermeket tervező párok számára a Babaváró támogatás és a CSOK Plusz hat vármegyében (Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Baranya, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok) teszi lehetővé a lakásvásárlást teljesen állami forrásból. Nem sokkal marad el ettől Bács-Kiskun és Csongrád sem. 

A lakásvásárlást Somogyban (33 százalék) és Pest (42 százalék) vármegyében fedezik a legkisebb mértékben a támogatások. 

A szakadék széléről lökte vissza az ingatlanpiacot a CSOK Plusz – kiderült, mire igénylik a magyarok

A februári végi adatok szerint csaknem 2000 igénylés érkezett be a pénzintézetekhez, amely felfutásában ugyanazt a meredekséget mutatja, mint a 2015-ben bevezetett CSOK. Az új feltételek alapján a házaspárok a gyermekvállalás fejében fix, legfeljebb 3 százalékos, maximum 50 millió forint összegű hitelt vehetnek fel. Az igénylést követően megszületett második és minden további gyerek után a felvett kölcsön tőkerészéből 10-10 millió forintot elenged az állam. A támogatás felvevői illetékmentességre és áfa-visszatérítésre is jogosultakká válnak.  

A további legalább egy, legfeljebb két gyermeket tervező és megfelelő hitelképességgel rendelkező családok számára tizenhárom vármegyében elegendők az állami források a lakásvásárláshoz. A legalacsonyabb aránnyal szintén a Somogy és Pest vármegyében élők számolhatnak. 

Azok számára, akik további legfeljebb három gyermeket terveznek, ez utóbbi két megye kivételével mindenhol elegendőnek bizonyulnak az állami források egy 90 négyzetméteres ingatlan megvásárlásához.

Az új lakáshitel-szerződések összege több mint kétszeresére nőtt, és a következő időszakban további élénkülésre számítanak az MBH Banknál, melynek előrejelzése szerint idén 12 ezer család veheti igénybe a CSOK Plusz hitelt.

A növekvő kereslet motorját a csökkenő kamatok mellett a támogatott hitelek adják, 

amelyek a hitelkihelyezések közel 30 százalékát teszik ki már a pénzintézetnél.

csok
Budapesten sokkal kevesebbre elég a támogatás a magas lakásárak miatt / Fotó: Shutterstock

 

A megyeszékhelyeken is elérhetők a támogatások 

  • Az egy gyermeket tervező családok hat megyeszékhelyen, Békéscsabán, Kaposváron, Miskolcon, Salgótarjánban, Szekszárdon és Szolnokon juthatnak új lakáshoz pusztán állami források segítségével, 
  •  további három megyében számolhatnak 90 százalék fölötti támogatással.

A legnehezebb helyzetben azok vannak, akik a fővárosban terveznek lakást vásárolni,

  •  ők a vételár kevesebb mint felét (47 százalékát) tudják biztosítani egy 60 négyzetméteres lakás esetében állami forrásokból. 
  • A legalább egy gyermeket előre vállaló, két gyermeket tervezők számára Veszprém és Budapest kivételével az állami támogatásokkal egy 60 négyzetméteres lakás megvásárlására elegendő fedezethez jutnak. 
  • A három gyermeket tervezők pedig bármely megyében százszázalékos állami fedezettel számolhatnak 

– derül ki az MBH Index szakértőinek összeállításából.