Kiskereskedelem

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó

Olyan boltok nyílnak Magyarországon, amelyeket még nem láttunk korábban. Nem lesz bennük eladó, és a hét minden napján nonstop működhetnek.

Már idén nyáron elindulnak az első távfelügyelt boltok Magyarországon – derült ki egy csütörtöki közleményből.

bolt
Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó / Fotó: Goldcomm

Ezekről azt lehet tudni, hogy nappal hagyományos, éjjel viszont automata üzemmódban működnek majd, 

azaz személyzet nélkül.

A technológia révén ezek a boltok akár nonstop fogadhatják a vásárlókat a hét minden napján. 

Eladó nélküli boltok nyílnak Magyarországon

A modell nem példátlan a régióban, a többi között már Csehországban is eredményesen használják. Éppen a cseh példa mutatta meg, hogy távfelügyelt módban olyan helyszíneken is gazdaságossá válhat egy bolt fenntartása, ahol hagyományos modellben lehetetlen nyereséggel működtetni egy üzletet. Innen nézve ez az új megoldás arra is lehetőséget adhat, hogy a kisebb, vidéki településeken élők is bármikor helyben juthassanak hozzá az alapvető élelmiszerekhez és más termékekhez.

Az új modellt a hazai viszonyokra a Laurel Kft. adaptálta. A cég május közepén mutatja be részletesen a koncepciót, de azt már most lehet tudni, hogy a bevezetése 

több bolthálózatnál is előkészítés alatt van.

A Laurelnél úgy látják, az újdonság nemcsak a vásárlók és a kereskedők számára hoz előrelépést, hanem egy fokozódó társadalmi probléma kezelésében is segíthet. „Jól látszik, hogy még a legnagyobb globális szereplői is keresik, hogyan lehet a leghatékonyabban, leggazdaságosabban bevezetni az automatizált boltokat. Az Amazon például a közelmúltban hátrált ki a nagy méretű üzleteinél a Just walk out koncepcióból, valamint a gépi látás technológiájából. A mi kidolgozott megoldásunk teljesen automata üzemmódú, akár konténerméretű üzlet működtetésére is alkalmas, de elemzéseink szerint a hazai piacon jelenleg az úgynevezett hibrid modellre van nagyobb igény” – fejtette ki Bessenyei István, a Laurel Kft. tulajdonosa. 

A gyakorlatban úgy kell elképzelni, hogy a meglévő boltok a legforgalmasabb órákban az eddigiekhez hasonlóan működnek, míg a megszokott nyitvatartási időn kívül (éjszaka, szünnapokon) teljesen automata üzemmódban, úgynevezett távfelügyelet mellett fogadják a vevőket. A vásárlók ekkor olyan technológiákat beiktatva léphetnek be a boltba és fizethetnek, amelyek már számtalan helyen élesben megbízhatóan működnek. 

A cég szerint joggal feltételezhető, hogy a rendszer itthon is sikeres lesz, azaz a vevők könnyen boldogulnak majd a használattal, és örülnek, hogy bármikor betérhetnek a boltba. A kereskedők pedig működési költségeik optimalizálása mellett jutnak számottevő többletbevételhez.

Önkiszolgáló kasszák: teljesen átalakulnak a magyarországi boltok – már 2024-ben megnyitnak az első eladó nélküli üzletek

Forradalom zajlik a kiskereskedelemben, a láncok keresik a jövő technológiáját. Úgy tűnik, az automata boltok futhatnak be, ahol az eladókat kamerák helyettesítik. A folyamat Magyarországra is begyűrűzik. Sőt, a terv szerint már 2024-ben megnyitnak az első nonstop üzletek, amelyek távfelügyelettel működnek majd.

 

 

bolt személyzet Magyarország automata eladó
Kapcsolódó cikkek