Közélet

Ukrajna kontra Románia - Menesztett miniszter és attasé

A 450 törvényhozó közül 250 azért vonta meg a bizalmát Volodimir Ohryzkotól, mert gyengén képviselte az ukrán kormány külpolitikáját azzal az ENSZ bírósági döntéssel kapcsolatban, amely az ország Romániával támadt területi viszályára vonatkozott.

A Nemzetközi Bíróság – melynek döntését mind Ukrajna, mind Románia előzetesen kötelezőnek nyilvánított magára nézve – hosszú ideje tartó területi vitát zárt le a két ország között. Az ítélet értelmében Románia rendelkezhet a Fekete-tengeren található, vitatott hovatartozású terület négyötödével. A tét igen nagy, mivel a régióban mintegy 100 milliárd köbméter gáz és tízmillió tonna olaj található, amelyet a döntés értelmében Románia termelhet ki. Az ítéletet számos ukrán politikus bírálta, köztük a most elbocsátott külügyminiszter is.

Ezenkívül – írja a BBC –  Ohryzko agresszívan lépett fel  Oroszországgal szemben. Idén Ohryzko már a második miniszter, aki távozik az ukrán kormányból. Februárban Viktor Pinzenik pénzügyminiszter mondott le, mert összetűzésbe került Tyimosenko miniszterelnökkel, többek között a költségvetési hiány nagysága miatt.

A helyi elemzők szerint az ellenzéki képviselők vitatják a döntést, amelyet valószínűleg bíróság előtt támadnak meg. Egyes képviselők szerint csak az elnök rendelkezik az ehhez szükséges erővel.

Románia eközben kiutasította az ukrán katonai attasét, akit nemkívánatos személynek nyilvánított. Egy az Itar-TASZSZ-nak nyilatkozó forrás szerint Ukrajna évek után most először keveredett "komoly kémbotrányba".

Románia Nemzetközi Bíróság Fekete-tenger Ukrajna gáz külügyminiszter olaj ítélet meneszt
Kapcsolódó cikkek