Közélet

MSZP: Stumpf jelölése a málna a tejszínhab tetején

Némileg meglepő módon Stumpf Istvánt, az első Orbán-kormány kancelláriaminiszterét javasolja alkotmánybírónak Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. Az már korábban eldőlt, hogy Bihari Mihályból ismét alkotmánybíró lesz.

„A miniszterelnök egy tanácsadó testületet kért fel az új alkotmány koncepciójának kidolgozására. A testület tagjai, köztük Stumpf István is gyakorlati oldalról találkoztak az alaptörvénnyel. Ezek után született meg az a döntés, hogy őt javasolja a kormányfő” – magyarázta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. Azt is bejelentette, hogy Orbán Kövér Lászlót, a Fidesz országos választmányának elnökét javasolja az országgyűlés elnöki posztjára. A házelnök jelenleg Schmitt Pál, aki augusztus 5-étől köztársasági elnök lesz.

Az új alkotmánybírókat július 22-én választja meg a parlament 9 évre kétharmados többséggel, akik aznap leteszik az esküjüket is. A 11 tagú Alkotmánybíróság 2008 óta – Bihari Mihály és Kukorelli István megbízatásának lejártával – csak kilenc taggal működik.

Fontos tudni: az Országgyűlés hétfőn szavazta meg azt a fideszes javaslatot, hogy egy kormánypárti többségű bizottság jelölje az alkotmánybírákat. A testületben a Fidesznek 8, a KDNP-nek, az MSZP-nek és a Jobbiknak 2-2, az LMP pedig 1 tagja lesz. Alkotmánybíró-jelöltté az válik, aki legalább nyolc bizottsági tag támogatását megkapja.

A bizottság felállítását megalapozó alkotmány- és törvénymódosítást Sólyom László köztársasági elnök vétója ellenére fogadta el a parlament. Az alkotmánybírákat ugyanis korábban egy olyan bizottság jelölte, amelybe minden parlamenti párt egy-egy tagot delegált. Sólyom szerint az új rendszer lehetővé teszi, hogy a kormánytöbbség maga jelöljön alkotmánybírákat, majd meg is válassza azokat.

Stumpf István karrierje még az állampárti rendszerben kezdődött: 1989 és 1990 között az előző rendszer hivatalos társadalmi szervezeteit összefogó Hazafias Népfront utolsó alelnöke volt. A rendszerváltást követően három évig az első köztársasági elnök, Göncz Árpád ifjúságpolitikai tanácsadója, 1994 és 2002 között pedig a Soros Alapítvány kuratóriumi tagja volt. Az 1998-as választások után 2002-ig az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere lett. Stumpf az áprilisi választások második fordulója óta Magyarország egyik legnagyobb médiavállalkozásának részese is.

„Az, hogy Orbán Viktor Bihari Mihály személyében a baloldalhoz inkább köthető személyt kért fel egy fontos tisztségre, nem gesztus, hanem az új politika lényege. A Fidesznek sok baloldali szavazója van, ezért a kormányfő ezzel a javaslatával a választói akaratnak tesz eleget. Bihari Mihály korábbi, az Alkotmánybíróságon végzett munkája mindenképpen indokolja a jelölését” – magyarázta Szijjártó Péter szóvivő. Való igaz: a rendszerváltás előtt Bihari az MSZMP tagja volt, de 1988-ban kizárták. 1994 és 1998 közt parlamenti képviselő volt, függetlenként, de az MSZP támogatásával szerzett mandátumot. Alkotmánybíróvá 1999-ban választották, 2005-től a testület elnöke is volt. Bihari és a szocialisták viszonya akkor romlott meg, amikor 2007-ben a testület szabad utat adott a Fidesz népszavazási kezdeményezéseinek. A 2008 márciusában rendezett – a vizitdíjról, kórházi napidíjról és tandíjról szóló – referendum eredménye végül az MSZP-SZDSZ koalíció felbomlásához vezetett.

MSZP: Távozik a köztársaság és az állampárt lép a helyébe!

Tragédiának tartja az MSZP, hogy a Fidesz Kövér Lászlót jelöli az Országgyűlés elnökének. „A három közjogi méltóság ezek szerint egyenlő a Fidesz országos elnökségével, ez maga az állampárt. Tragédia ami történik, most már elmondhatjuk, hogy Sólyom László köztársasági elnök távozásával talán a köztársaság is távozik” – fogalmazott Nyakó István.

Az MSZP szóvivője szerint  a tejszínhab tetején a málna Stumpf István volt kancelláriaminiszter alkotmánybíróvá jelölése. „Látom a forradalmárokat, a forradalmárok vezetőit, ahogy politikusi profiljukat mutatják egy narancssárga zászló előtt, egymás mellett, mint Marx, Engels és Lenin” – fogalmazott a szóvivő. Az MSZP amúgy Mészár Rózát, a Legfelsőbb Bíróság (LB) bíráját javasolta alkotmánybíró-jelöltnek, aki szerintük pártokon és politikán felül álló, olyan szakmai és emberi tekintély, aki „mindenféleképpen alkalmas lenne ennek a posztnak a betöltésére”.

Az LMP szerint Stumpf István nem felel meg az alkotmánybírákról szóló törvény követelményeinek. „Habár Stumpf István kiváló ifjúságkutató és politológus, de nem felel meg a vonatkozó törvény követelményeinek, a jogszabály ugyanis legalább 20 éves szakmai gyakorlatot vagy pedig kiemelkedő elméleti tudást és meghatározott tudományos fokozatokat ír elő” – indokolt Schiffer András frakcióvezető. Az LMP Bándi Gyula, Lehoczkyné Kollonay Csilla tanszékvezetőket és Tóth Mihály büntetőjogászt szeretné alkotmánybírónak jelölni.

Schiffer Bihari Mihályról egyébként úgy vélekedett, hogy ellene nincs kifogásuk, mert korábbi alkotmánybírói, szakmai munkája megfelelő volt. A legkisebb ellenzéki párt szerint botrányos, hogy Orbán Viktor miniszterelnök levélben jelezte, kiket látna szívesen alkotmánybíróként.

Fidesz alkotmánybíró Stumpf István
Kapcsolódó cikkek