Közélet

A palesztinok minden kapcsolatot megszakítanak Izraellel és az Egyesült Államokkal

Mahmúd Abbász palesztin elnök nem volt hajlandó átvenni a Trump-adminisztráció által kidolgozott izraeli-palesztin rendezés tervét. Az Arab Liga szombaton bejelentette, hogy elutasítja a javaslatot.

A palesztinok minden kapcsolatot megszakítanak Izraellel és az Egyesült Államokkal – jelentette be az Arab Liga szombati, rendkívüli ülésén Mahmúd Abbász palesztin elnök Kairóban.

Abbász megerősítette, hogy nem volt hajlandó átvenni a Trump-adminisztráció által kidolgozott izraeli-palesztin rendezés tervét,

valamint leszögezte: nincs kapcsolat a Fehér Ház és a palesztin vezetés között.

Mahmúd Abbász palesztin elnök
Fotó: Khaled DESOUKI / AFP

Kijelentette azt is, nem fog úgy bevonulni a történelembe, mint az az ember, „aki eladta Jeruzsálemet”.

Az Arab Liga elutasítja a javaslatot

Az Arab Liga elutasítja azt a közel-keleti béketervet, amelyet a héten jelentett be Donald Trump amerikai elnök – tudatta szombaton a szervezet, miután az arab országok külügyminiszterei tanácskozást tartottak Kairóban.

Az Arab Liga úgy véli, hogy az amerikai elnök által bemutatott javaslat nem teremthet igazságos békét, ezért az arab országok nem fognak együttműködni az Egyesült Államokkal a terv végrehajtásában, Izraelt pedig óva intették attól, hogy megpróbálja erőszakkal megvalósítani az amerikai elnök javaslatait.

Trump béketerve teljesen átrajzolná Izrael térképét

Az amerikai elnök terve több tízmilliárdos fejlesztési pénzeket és elsőként azt a megoldást is tartalmazza, amely összekötné Gázát Ciszjordániával.

Béketerv helyett kampányfogás

Kétségtelen, hogy Trump javaslata minden eddiginél közelebb áll az izraeli állásponthoz a legtöbb fontos kérdésben. Vélemény.

 

Donald Trump Mahmúd Abbász USA Arab Liga palesztinok béketerv
Kapcsolódó cikkek