Ukrajna együttműködik Svédországgal „menő” gyalogsági harcjárművek gyártásán, amelyek segítenének a harctéren az orosz csapatok ellen – jelentette be vasárnap Volodimir Zelenszkij elnök.

Az ukrán elnök és felesége XVI. Károly Gusztáv svéd királlyal és Szilvia királynéval is találkozott.
Fotó: AFP

A CV90-es néven is ismert Stridsfordon 90-esre utalt, amelyet két svéd gyártó, a Hagglunds és a Bofors fejlesztett ki; ma már mindkettő a BAE Systems konszern része. A harcjármű személyzete három fő, további 7-8 katonát képes szállítani és azok harcát támogatni.

A CV90-esek könnyű páncélozott harckocsik, amelyeket lánctalpakra szerelnek, és a Military Today című szaklap exportálásukkor jellemzően 30 mm-es vagy 35 mm-es ágyúkkal szerelik fel.

Bár az nem világos, hogy az ukrán hadsereg pontosan milyen modellt fog gyártani, a CV90-esek általában több mint 22 tonnát nyomnak, és szárazföldön valamivel kevesebb, mint óránként 72 kilométeres végsebességgel haladhatnak, míg a kétéltű harckocsik nyolcfős legénységnek adnak helyet, és nagyjából öt kilométert tesznek meg óránként.

„Ma egész nap dolgozunk Svédországban. A legfontosabbak a fegyverek a harcosaink számára. Vannak eredmények, méghozzá nagyon szükséges eredmények” – írta az ukrán elnök vasárnap hajnalban kiadott közleményében. „Páncélozott járművek – CV90-esek, menő gépek. Pontosan azok, amelyekre szükségünk van a fronton. Nem csupán ellátásra a partnereinktől – már azok szállítása is gyorsul –, hanem ukrajnai gyártásra is. Saját gyártásra” – tette hozzá.

FILE SWEDEN COMBAT VEHICLE CV90
FILE May 06, 2023CV90 combat vehicles seen during the Aurora 23 military exercise at Rinkaby firing range outside Kristianstad, Sweden, on May 06, 2023.Photo: Johan Nilsson / TT / code 50090 (Photo by JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRĹN / TT News Agency via AFP)
Ukrajnában fogják gyártani a CV90-eseket.
Fotó: Johan Nilsson / AFP

A Business Insider tudósításában emlékeztetett, hogy Svédország korábban kilencven CV90-est ajánlott fel Ukrajnának, de most a gyártásról is megállapodtak. Az új megállapodás értelmében Svédország 1,1 milliárd svéd korona értékben szállít katonai felszerelést „pótalkatrészek és sürgősségi ellátmányok formájában”, valamint több mint 196 millió dollár értékben lőszert, aknamentesítési eszközöket és szállító járműveket Ukrajnának. (Egy svéd korona 32 forint, egy dollár 351,6 forint.)

A svéd védelmi tárca nem kommentálta a bejelentést, de a szombat óta Svédországban tárgyaló Zelenszkij azt is elárulta, hogy Stockholm segít az ukrán katonák kiképzésében az Archer tüzérségi rendszer kezeléséhez, és megkezdte a pilóták kiképzését Gripenekre, amelyeket az ukrán elnök „menő, modern svéd harci repülőgépeknek” nevezett.

Védelmi minisztere pedig korábban azt jelentette be, hogy megkezdődött a kiképzés az F–16-osokra is.