Közélet

Abbász Blinkennek: Állítsák meg a bűncselekményeket!

A palesztin elnök szerint az izraeli megszállás teljes felelősséget visel mindenért, ami történik, és a katonai megoldások nem fogják megteremteni Izrael biztonságát. Mahmúd Abbász emellett a Gázai övezetben zajló háború azonnali befejezésére és a humanitárius segélyek bejuttatásának a felgyorsítására is felszólított. Mintegy egyórás megbeszélésen a palesztin kormányfő a gázai övezeti segélyeket is megvitatta az amerikai külügyminiszterrel, Anthony Blinkennel, de utána nem adtak ki közös sajtónyilatkozatot.

A Palesztin Nemzeti Hatóság a palesztin államiság átfogó rendezésével kész felelősséget vállalni a Gázai övezetért – mondta Mahmúd Abbász palesztin elnök Antony Blinken amerikai külügyminiszternek vasárnapi tárgyalásukon Rámalláhban.

Palestinian President Mahmoud Abbas speaks during a meeting with French President on October 24, 2023 in the West Bank city of Ramallah. Macron's visit comes more than two weeks after Hamas militants stormed into Israel from the Gaza Strip and killed at least 1,400 people, according to Israeli officials while Israel continues a relentless bombardment of the Gaza Strip and prepares for a ground offensive with more than 5,000 Palestinians, mainly civilians, killed so far across the Palestinian territory, according to the latest toll from the Hamas health ministry in Gaza. (Photo by Christophe Ena / POOL / AFP)
Mahmúd Abbász felszólította Antony Blinkent a „bűncselekmények megállítására”
Fotó: AFP

Megbeszélésük végén Abbász kijelentette, hogy a Gázai övezet a palesztin állam elválaszthatatlan része, ezért a palesztin hatóság kész teljes mértékben felelősséget vállalni érte a létrejövő palesztin állam keretein belül: 

  • Ciszjordánia, 
  • a Gázai övezet és 
  • Kelet-Jeruzsálem egész területének átfogó politikai rendezésével.

„Az izraeli megszállás teljes felelősséget visel mindenért, ami történik, és a katonai megoldások nem fogják megteremteni Izrael biztonságát” – tette hozzá a palesztin elnök. Mahmúd Abbász emellett a Gázai övezetben zajló háború azonnali befejezésére és a humanitárius segélyek bejuttatásának a felgyorsítására szólított fel: 

Nincsenek szavak annak a megsemmisítő és pusztító háborúnak a leírására, melyben a gázai palesztin nép ki van téve az izraeli hadigépezetnek, tekintet nélkül a nemzetközi jogra.

Elmondása szerint nem kevésbé súlyos a helyzet Ciszjordániában és Jeruzsálemben sem, mert „a telepesek erőszakossága mellett a megszálló erők nap mint nap ölnek és támadnak”. Abbász felszólította Antony Blinkent a „bűncselekmények megállítására”. Mintegy egyórás megbeszélésükön a gázai övezeti segélyeket is megvitatták, de nem adtak ki közös sajtónyilatkozatot.

EDITORS NOTE: Graphic content / People check the damage caused by an Israeli strike on the Al-Maghazi refugee camp in Deir Balah in the central Gaza Strip, on November 5, 2023. The Hamas-run health ministry said, Israeli bombing of Al-Maghazi refugee camp killed 45 people, with an eyewitness reporting children dead and homes smashed. (Photo by Mahmud HAMS / AFP)
Abbász szerint a telepesek erőszakossága mellett a megszálló erők nap mint nap ölnek és támadnak.
Fotó: AFP

Blinken találkozójukon kijelentette, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett a Gázai övezet segélyezése és az alapvető szolgáltatások helyreállítása mellett. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy a tárcavezető kifejezte hazája elkötelezettségét a közös munkára a kétállami megoldás megteremtésére is.

Ahogy azt a Világgazdaság is megírta, Antony Blinken előzőleg szombat este Ammánban, Jordánia fővárosában találkozott Jordánia, Egyiptom, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Katar külügyminiszterével. Megbeszélésük után közölte, hogy Washington és az arab országok úgy vélik, nem maradhat fenn a háborút megelőző helyzet, amely szerint a Gázai övezetet a Hamász irányítja.

 

izraeli háború Izrael Mahmúd Abbász Palesztina Anthony Blinken
Kapcsolódó cikkek