Közélet

Avgyijivka bevétele után a nyári ukrán offenzíva egyedüli skalpját, Robotinét szereznék vissza az oroszok

Háborús mikrobloggerek beszámolói szerint az oroszok az Avgyijivka környékén létrehozott katlanhoz hasonló helyzetet próbálnak teremteni Robotine körül.

Heves harcok bontakoztak ki Zaporizzsja megyében. Az ukránok által a nyári ellentámadásban megszerzett Robotinét szeretnék mielőbb visszafoglalni az oroszok. Az X közösségi okdalon háborús mikrobloggerek arról számoltak be, hogy Robotine falut az a veszély fenyegeti, hogy éppen úgy körülveszik, mint néhány napja Avgyijivkát. 

Traces of war in Ukraine's Orikhiv
Fotó: Anadolu via AFP

Az alábbi térkép a város jelenlegi helyzetét mutatja, jól látható, hogy egyre inkább körülveszik az orosz csapatok a települést.

Forrás: X / IntelCapybara

Ukrán beszámolók szerint ugyanakkor, bár Oroszország kisebb rohamcsoportokkal próbálja megtámadni az ukrán állásokat Zaporizzsja megyében, Robotine külterületén megsemmisítik azokat. Sőt, egy oroszbarát milblogger szerint a zaporizzsjai fronton az ukrán hadsereg visszafoglalta Robotine teljes déli árkát, és arra kényszerítette az orosz megszállókat, hogy visszavonuljanak az eredeti pozíciójukba.

Avgyijivka hét végi eleste után az oroszok erőteljes támadásokat kezdtek levezényelni Zaporizzsja környékén. A harcok intenzitása alapján úgy tűnik, hogy itt próbálnak újabb sikereket eléri. A CNN beszámolója szerint a régióban mintegy 50 ezer katonát mozgósítottak. Ukrán háborús bloggerek által közzétett videón látható az oroszok hétfő éjszakai támadása Zaporizzsja ellen. A bejegyzések szerint az éjszaka nehéz volt, mint írták, a Zaporizzsja irányú támadásokat mind visszaverték.

 



 

ukrán-orosz háború Zaporizssja Robotine
Kapcsolódó cikkek