Baltimore-ban megkezdték a Francis Scott Key híd romjainak kiemelését, hogy megtisztítsák az utat az uszályok és vontatóhajók számára a konténerhajóhoz. Ez az első lépés az Egyesült Államok 11. legnagyobb kikötőjének megnyitásához vezető úton.

Francis Scott Key Bridge in US collapses after cargo ship collisionBALTIMORE, MARYLAND, UNITED STATES - MARCH 26: An aerial view of the collapsed Francis Scott Key Bridge after a collision with a cargo ship in Baltimore, Maryland, United States on March 26, 2024. According to the Maryland Transportation Authority (MTA), all lanes are closed in both directions, and traffic is being diverted. Lokman Vural Elibol / Anadolu (Photo by Lokman Vural Elibol / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Kedden omlott össze a baltimore-i híd / Fotó: AFP

Az acélhíd kedden omlott össze, hat útmunkás halálát okozva, akik közül eddig kettőnek a holttestét találták meg. A híd a Patapsco folyóba zuhant, elzárva a kikötőbe vezető csatornát.

Wes Moore, Maryland kormányzója sajtótájékoztatóján elmondta, hogy 

a hídnak a baleset helyszínétől északra lévő részét darabokra vágják, a már ott lévő darukkal uszályokra emelik és elszállítják.

„Ez idővel lehetővé teszi, hogy megnyissuk az ideiglenesen lezárt csatornát, így több hajó érkezhet a helyszínre” – idézte a Reuters a kormányzót.

Nem tudni, meddig tart a munka

Moore nem tudta megmondani, hogy meddig tart majd a munka. „Nem órákról beszélünk, nem is napokról, de amint befejezzük ezt a szakaszt, több uszályt irányíthatunk a helyszínre, hogy felgyorsítsuk a folyamatot” – közölte.

A crane begins clean-up at the collapsed Francis Scott Key Bridge after it was struck by the container ship Dali, in Baltimore, Maryland, on March 29, 2024. Cranes began arriving March 28 at the scene of the catastrophic bridge collapse over Baltimore harbor, as authorities shifted to a clean-up phase of the recovery and warned of extensive work before the major US port can reopen. Four men, all Latin American immigrants, are believed to have been killed when the Singapore-flagged container ship lost power and careened into a bridge support column. (Photo by Mandel NGAN / AFP)
Már a helyszínen van két daru / Fotó: AFP

Egyelőre meg sem próbálják elmozdítani a hídnak azt a részét, amely a szingapúri zászló alatt hajózó Dali konténerhajóra omlott. A kormányzó szerint egyelőre nem lehet megmondani, mikor vontathatják el a hajót, de annyit már tudnak, hogy

 a Dali megsérült ugyan, de a hajótest „ép”.

A másik négy eltűnt útmunkás holtteste utáni kutatást felfüggesztették, mert a búvárok számára túlságosan veszélyes a romok közötti munka, tette hozzá. A híd roncsait el kell szállítani, mielőtt elvontathatják a Dalit.

Szombaton egy 160 tonnás darabot emeltek egy uszályra. A helyszínen van egy nagyobb, ezertonnás daru is.

Gyors szövetségi segítség

A szövetségi kormány rendkívül gyorsan, már csütörtökön 60 millió dollárt ítélt meg első körben sürgősségi támogatásként Marylandnek a törmelékek eltakarítására és a Key Bridge újjáépítésének megkezdésére. Joe Biden elnök ígéretet tett arra, hogy a szövetségi kormány fedezi a törmelék eltávolításának és a híd újjáépítésének minden költségét.

Logisztikai szakértők szerint más keleti parti kikötők képesek átvenni a konténerforgalmat, és közgazdászok is egyetértenek abban, hogy a kikötő kiesésének nem lesz jelentős makrogazdasági hatása.

Súlyosan érinti viszont azt a mintegy 15 000 embert, akinek a munkája a kikötő napi működéséhez kapcsolódik, valamint sok kisvállalkozót. Utóbbiak kétmillió dollárig terjedő, alacsony kamatozású és hosszú távú sürgősségi kölcsönt igényelhetnek az év végéig.