Közélet

Az izraeli háború 203. napja – rakétákat lőttek ki Izraelre

Újabb hajót támadtak meg a jemeni húszi lázadók az Ádeni-öbölben. Friss hírek az izraeli háborúról.

Az Irán támogatását élvező jemeni síita húszi lázadók csütörtökön közölték, hogy célba vették az Ádeni-öbölben elhaladó MSC Darwin hajót, ezzel folytatva a vörös-tengeri kereskedelmi hajózás elleni támadásokat. 

SANA'A, YEMEN - FEBRUARY 4: Houthi fighters participate in a rally in support of Palestinians in the Gaza Strip, and the recent Houthi strikes on shipping in the Red Sea and Gulf of Aden on February 4, 2024, on the outskirts of Sana'a, Yemen. The rally comes amid U.S. and British strikes against 36 Houthi targets in Yemen on Saturday, the second day of major U.S. attacks following an attack on American troops last weekend that killed three U.S. soldiers at a remote post in Jordan just across the border with Iraq by fighters with links to Iran.  (Photo by Mohammed Hamoud/Getty Images) vörös-tenger húszi
Fotó: Mohammed Hamoud / Getty Images

Jahja Szarea katonai szóvivő azt is állította, hogy 

számos rakétát indítottak Eilat izraeli kikötőváros felé is. 

A libériai zászló alatt közlekedő MSC Darwin VI a támadás idején Áden és Dzsibuti között hajózott, de a svájci székhelyű MSC egyelőre nem erősítette meg, hogy ezt a hajót támadás érte volna. 

A húszik tavaly november óta mintegy ötven hajót támadtak meg, egyet eltérítettek, míg egy másikat elsüllyesztettek. A támadások azonban egyre ritkábbak egyfelől az Egyesült Államok válaszcsapásai, másfelől a területen közlekedő kereskedőhajók számának csökkenése miatt, miután sok vállalat inkább körbehajózza Afrikát, annak ellenére, hogy ez sokkal költségesebb és időigényesebb is. 

Korábban megírtuk, hogy befejezte a kereskedelmi hajók védelmét a jemeni húszi fegyveresek ellen a Hessen, és elhagyta a Vörös-tengert. A német hadihajót az Aspides nevű vörös-tengeri védelmi missziója keretében még február végén telepítették a térségbe, hogy védelmet nyújtson a kereskedelmi hajóknak a gázai háború ellen tiltakozó jemeni fegyveresek támadásai ellen. 

 

Izrael izraeli háború húszi lázadó
Kapcsolódó cikkek