Közélet

Az izraeli háború 207. napja – a Hezbollahhal is kitörhet a háború

Izrael egyre kevésbé bírja türelemmel, hogy északi határán 60 ezer embert evakuálnia kellett. A Hezbollahhal vívott háború azonban még a Hamász elleni harcnál is durvább lehet. Friss hírek az izraeli háborúról.

A Hamász október 7-i támadása óta ugyan szinte mindennaposak a tűzharcok Izrael északi határán is az izraeli hadsereg (IDF) és a Hezbollah között, ám a széles körű háborút eddig sikerült elkerülni, ám úgy tűnik, hogy az rohamosan közeledik.

Palestinian children stand in a camp for displaced people in Rafah in the southern Gaza Strip by the border with Egypt on April 28, 2024, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian militant group Hamas. (Photo by AFP) izraeli háború, Hezbollah, Libanon
Az észak-izraeli lakosok a Hezbollah elleni esetleges teljes háborúra készülnek / Fotó: AFP

Eddig sikerült elkerülni a háborút

A két fél legutóbb 2006-ban vívott egymással háborút, ám azóta a Hezbollah komoly fegyverarzenált halmozott fel, míg a siíta szervezet harcosainak kiképzésében a Bassar Aszad vezette szíriai rezsim katonái segítettek az elmúlt évtizedben. A palesztin csoport azonban eddig csak egy vékony sávot támadott a határ szélén, hogy lekösse az IDF erőit, ám 

a zsidó állam egyre inkább úgy tűnik, hogy készen áll a határtól távolabbra tolni a szervezet fegyvereseit.

Ugyanis a Hezbollah akciói miatt mintegy 60 ezer izraelinek kellett elhagynia otthonát az ország északi részén, amit Jeruzsálem egyre kevésbé hajlandó eltűrni, ezért szaporodnak a Hezbollah elleni támadást követelő hangok az országban. Noha a határ másik oldalán 90 ezer libanoninak is menekülnie kellett a határvillongások miatt, ez az evakuációra kényszerült izraeliek számára sovány vigasz.

Ejal Hulata, volt izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó szerint hazájának egy dátumot kellene kitűznie, amikor az evakuált izraeliek hazatérhetnek, jelezve, hogy a Hezbollah ezt követően teljes körű háborút kockáztat, ha nem fogja vissza a támadásait – írja a Reuters. Azonban februárban a palesztin csoport vezetője, Szajjid Hasszn Naszrallah arról beszélt, hogy az észak-izraeli csapatok nem fognak visszatérni.

Az IDF már készül a mozgósításra

Az IDF a hónap során közölte, hogy újabb lépést tett a Hezbollahhal vívott háborús készülődés terén, mely főként a logisztikai kérdésekre és a mozgósítás előkészítésére vonatkozott. A 2006-os háborúban Libanonban 1200-an, Izraelben 158-an haltak meg. A Hamász októberi támadása óta eltelt határvillongásokban pedig 300-an vesztették életüket, főként a Hezbollah harcosai.

Ha most kitörne a széleskörű háború, akkor az IDF először bombázásokkal kezdhet, mielőtt legalább 10 kilométert előrenyomulna a határon túlra. A Hezbollah várhatóan több mint 150 ezer rakétáját használná válaszul izraeli városok ellen. 

A 2006-os háború során az iszlamista szervezet mintegy 4 ezer rakétát lőtt ki izraeli célpontok ellen.

Asszaf Orion nyugalmazott dandártábornok szerint folyamatosan nő az esélye annak, hogy kirobban egy háború, vagy tervezetlen eszkaláció miatt, vagy azért, mert Izrael elveszti türelmét, hogy az ország északi lakosai nem térhetnek haza. Azonban a Hezbollahhal vívott háború a gázainál is jóval durvább lehet. Ráadásul 2016-ban Naszrallah arról beszélt, a Hezbollah akár a haifai kikötőben lévő ammóniatartályokat is célbva veheti, ami atomombához hasonló hatással járhat.

 

IDF izraeli háború Hezbollah Libanon
Kapcsolódó cikkek