Közélet

Fehér Ház: az Egyesült Államok nem tudott Irán támadásáról, nem kaptak figyelmeztetést

Egyes beszámolók szerint Irán napokkal a támadás előtt széles körű bejelentést tett. Washington azt állítja, hogy ezzel ellentétben Irán nem szólt a támadásról.

Irán nem küldött figyelmeztetést az Egyesült Államoknak az Izrael elleni katonai akció időkeretéről vagy lehetséges célpontjairól – közölte a Fehér Ház hétfőn. Az Egyesült Államok és Irán között valóban történt üzenetváltás, azonban soha nem érkezett üzenet Irán hét végi támadásának időkeretére vagy célpontjaira vonatkozóan – jelentette ki John Kirby, a Fehér Ház szóvivője újságírók előtt.

White House Press Press Briefing By Press Secretary Karine Jean-Pierre And NSC John Kirby
Fehér Ház: az Egyesült Államok nem tudott Irán támadásáról, nem kaptak figyelmeztetést / Fotó: NurPhoto via AFP

Azokat a jelentéseket, amelyek szerint Irán figyelmeztette az Egyesült Államokat a terveivel kapcsolatban, kategorikusan hamisnak és kitalációnak nevezte.

Ez az egész narratíva, amely szerint Irán egy nekünk küldött üzenetben beszámolt terveiről, nevetséges

– mondta a szóvivő, aki nem tért ki az üzenetváltás tartalmára. Török, jordániai és iraki tisztségviselők vasárnap közölték, hogy Irán a támadás előtt több nappal széles körű bejelentést tett, de az amerikai tisztségviselők állítása szerint Teherán nem figyelmeztette Washingtont, a támadással pedig jelentős károkat akart okozni.

Izrael háborús kabinetje lezárta hétfői, az iráni válaszcsapás miatti ülését, és a beszámolók szerint arra jutottak, hogy „jövő hétfő körül” várható a támadás. Jeruzsálem óvatosságra szólította fel a kabinetet, hangsúlyozva, hogy a döntésük miatt ne robbanjon ki „regionális háború”. Egy izraeli forrás szerint a kabinet arra jutott, hogy az Iránnak adott válasz „egyértelmű és erőteljes” lesz.

 

izraeli háború irán Egyesült Államok támadás
Kapcsolódó cikkek