Közélet

Hazatoloncolhatja a hadköteles ukrán férfiakat Lengyelország

A lengyel hadügyminiszter szerint bármilyen támogatás lehetséges. Mint mondta, a hadköteles korú férfiak hazaküldésében már korábban felajánlotta a segítségét Lengyelország.

Lengyelország kész segíteni Ukrajnának a hadköteles korú férfi állampolgárok visszaküldésében, és támogatja Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban – közölte szerdán Wladyslaw Kosiniak-Kamysh lengyel hadügyminiszter, miután ugyancsak szerdán életbe lépett az ukrán kormány azon döntése, mely szerint hadköteles korú férfiaknak csak az országon belül lehet útlevelet kiadni, külföldi diplomáciai képviseleteken nem. 

London,,Uk,,February,27th,2022:,A,Polish,Protestor,Holding,A, hadkötelles
Fotó: Shutterstock

 

Felháborító a hadköteles ukránokat szállodákban, kávézókban látni

Lengyelország már korábban felajánlotta, hogy segíti a hadköteles ukrán férfiak hazaküldésében – mondta a Polsat News tévécsatornának nyilatkozó hadügyminiszter, aki arról is beszélt, hogy véleménye szerint sok lengyel felháborodik, amikor szállodákban és kávézókban lát ukrán férfiakat, miközben arról hall, hogy milyen sok erőfeszítést kell tenni Ukrajna támogatásáért – számolt be az interjúról a Kárpáti Igaz Szó.

Az Eurostat adatai szerint 2024 januárjában mintegy 4,3 millió volt az Európai Unióban élő ukránok száma, ebből 860 ezren felnőtt férfiak voltak. Németország után a legtöbb ukrán menekült Lengyelországban él, mintegy 950 ezer.

A sorköteles férfiak hazaküldéséről szóló kérdésre válaszolva Kosiniak-Kamysh azt válaszolta:

Bármilyen támogatás lehetséges.

Már a külföldi útlevélkiadásról szóló intézkedés hatálybalépése előtti napokon többórás sorok alakultak ki az ukrán konzulátusokon Európa-szerte, a szolgáltatás felfüggesztése után pedig a Dokumenta ukrán állami vállalat lengyelországi hivatalában jelent meg a rendelkezés ellen tiltakozó tömeg.

A zömmel hadköteles korú férfiakból álló tömeg követelte, hogy szolgálják ki őket. Az épületben dulakodás kerekedett, amelybe a férjeik támogatására érkező ukrán feleségek is bekapcsolódtak. Az ukrán külügy azzal próbálja nyugtatni a kedélyeket, hogy csak ideiglenes intézkedésről van szó.

 

háború Wladyslaw Kosiniak-Kamysh ukrán menekültek
Kapcsolódó cikkek