Közélet

Nagyot hibáztak az ukrán védők, gyorsan vonulnak előre a front északi részén az oroszok

Erőteljesen romlik az ukránok helyzete a fronton, egyes hírek szerint egy elhibázott csapatfrissítés okozta vesztüket Avgyijivka közelében.

A hírek szerint egy elhibázott csapatfrissítés miatt tovább romlott a fronton az ukránok helyzete. Oroszország aktívan támad a teljes arcvonalon, és bizonyos irányokban taktikai sikereket is elér. Ezért a védelmi erők új vonalakra költöztek Berdicsi Szemenovkától és Novomihajlovkától nyugatra, Donyeck régióban – közölte Alekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka.

Ukrán katonák egy páncélozott szállítókocsin (APC) utaznak a Donyeck régióbeli Csasziv Jar melletti mezőn 2024. április 27-én / Fotó: AFP

„A legnehezebb helyzet Pokrovszkij és Kurakovszkij irányban van, ahol továbbra is heves harcok folynak. Az ellenség ezekben az irányokban akár négy dandárt is bevetett, támadást próbál felépíteni Avgyijivkától és Marjinkától nyugatra, és utat tör magának Pokrovszk és Kurakovo felé” – közölte az ukrán Pravda szerint Alekszandr Szirszkij.

Hozzátette: a védelmi erők új vonalakra költöztek Berdicsitől, Szemenovkától és Novomihajlovkától nyugatra. Tájékoztatása szerint az oroszok lényegében bizonyos taktikai sikereket értek el ezekben az irányokban, de szerinte nem tudtak hadműveleti előnyre szert tenni. Sőt, mint mondta, az ukrán csapatok nagy veszteséget okoznak az ellenségnek, mind személyi, mind katonai felszerelés tekintetében. 

Az oroszok pedig arról számoltak be, hogy katonáik átvették az irányítást a Donyecki Népköztársaságban (DPR) található Novobahmutovka felett. Az orosz védelmi minisztérium erről április 28-án számolt be. Az Iszvesztyija cikke szerint a front érintett részén az orosz katonák támadása eredményeként „felszabadították” a Donyecki Népköztársaság Novobahmutovka települését, és legyőzték az Ukrán Fegyveres Erők 142. gyalogsági, 24. gépesített és 68. dandár alakulatát a Donyecki Népköztársaság Leninszkoje, Keramik és Szemenovka településeinek területén.

Kramatorszk irányában Ivanovszkoje és Csasziv Jar továbbra is forró pont marad. Ezenkívül az ellenség megpróbálja visszaszerezni az irányítást Klescsejevka felett, és elérni a vonalat a Szeverszkij Donyec–Donbász csatornán keresztül.

 

Avgyijivka Alekszandr Szirszkij háború orosz-ukrán háború Donyeck
Kapcsolódó cikkek