Kémkedés vádjával vettek őrizetbe három német állampolgárt – egy düsseldorfi házaspárt és egy férfit Bad Homburgból – a német hatóságok. Napokon belül ez már a második kémügy az országban.

22 April 2024, Berlin: A Chinese flag flies in front of the Chinese embassy in Berlin. Three Germans have been arrested on suspicion of spying for China. Photo: Hannes P. Albert/dpa (Photo by Hannes P Albert / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) kém
A német egyetemek és vállalataik kedvelt célpontjai a kémeknek / Fotó: AFP

A vádak szerint az elkövetők pénzért cserébe adtak át technikai katonai titkokat a kínai kormánynak, ám a helyi szolgálatok vezetője szerint mindez csak a jéghegy csúcsa.

Az egyik alkalommal a kémek egy lézert exportáltak Kínába a megfelelő engedélyek nélkül. A vádak szerint egy hadihajókhoz szükséges alkatrészről is küldtek információkat az ázsiai országba – írja a The Guardian.

A hatóságok szerint egy egyetemmel kapcsolatban álló vállalatnál dolgozó házaspár és a kínaiak között a harmadik volt az összekötő kapocs és a kémeket a kínai titkosszolgálat szervezhette be, valamikor 2002 után, Kínában. Mind a hárman legalább 2022 júniusáig folytatták tevékenységüket.

Letartóztatásukra alig pár nappal azután kerül sor, hogy a németek orosz kémeket is fogtak. A most letartóztatottak motivációja a vádak szerint teljes egészében anyagi jellegű volt.