A skandináv országban bandaháború dúl, amely minden korábbinál nagyobb méreteket öltött 2023 végén a kábítószerpiac ellenőrzéséért folyó harc közepette történt rekordszámú lövöldözéssel.

Sweden to send NATO troops to Latvia

svéd miniszterelnök

Ulf Kristersson
A svéd miniszterelnök aggodalmát fejezte ki a bűnbandák miatt / Fotó: Anadolu via AFP

A kormányfő azután beszélt erről, hogy a Dagens Nyheter oknyomozó újságírói kiderítették, hogy több rendőrségi alkalmazott ápolt kapcsolatokat bandatagokkal, akiknek kényes információkat adtak át. Egyes esetekben a kérdéses rendőröknek és rendőrségi alkalmazottaknak viszonyuk volt az illetőkkel. A Dagens Nyheter szerint négy esetben a kiszivárogtatások megtorlóakciókhoz vezettek, amelyek között gyilkosság is volt.

A lap szerint legalább harminc rendőrségi alkalmazottnak távoznia kellett állásából, miután biztonsági kockázatnak minősültek. A lap szerint a bűnözők stratégiai megfontolásból létesítettek szexuális kapcsolatot az előre kiválasztott rendőrökkel.

Nagyon aggasztó értesülésekről van szó – mondta Ulf Kristersson a TT hírügynökségnek adott interjúban, hangsúlyozva, hogy nagy a kockázata annak, hogy meginog a közvélemény bizalma a svéd rendvédelmi szervekben.

Áprilisban az egész országot megrázta, hogy egy családapát fényes nappal lőttek agyon a fia szeme láttára Stockholmban. Több médium azt állította, azért ölték meg, mert szembeszállt egy bűnbandával. A bűnbandák gyakran fiatalokat toboroznak, akiket nem lehet büntetőjogilag felelősségre vonni az általuk elkövetett bűncselekményekért. A bűnelkövetők között vannak 12 évesek is.