Közélet

A románok állítják, ukrán menekültnek álcázva jutottak be hozzájuk orosz kémek

Az orosz kémek a Romániában zajló hadgyakorlatokról és az országban állomásozó csapatokról is információkat próbáltak gyűjteni a román a Legfelsőbb Védelmi Tanács szerint.

Orosz kémek szivárogtak be Romániába az Ukrajnából érkező menekültek közé elvegyülve – ez áll a román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) jelentésben a Krónika Online cikke szerint.

20220227 BudapestMagyar Református Szeretetszolgálat önkéntesei dolgoznak a Nyugati Pályaudvaron, Orosz-Ukrán háború elől menekülők, megsegítésében. fotó: Németh András Péter NAP Szabad Föld
A románok állítják, ukrán menekültnek álcázva jutottak be hozzájuk orosz kémek / Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

A dokumentum szerint az érintettek megpróbáltak információkat gyűjteni Romániáról, a hadgyakorlatokról és az Ukrajnának nyújtott segélyekről. A jelentésben az áll:

több kém is beszivárgott Romániába az ukrán menekültek között, mivel a bukaresti hatóságok számára nehéz volt kideríteni, hogy ki menekül valójában a háború elől, és kinek vannak más céljai. 

A lap kiemeli: a kémek védelmi és biztonsági információkat próbáltak megszerezni, többek között a Románia által Ukrajnának nyújtott támogatásról. Ezenkívül a Romániában zajló hadgyakorlatokról és az országban állomásozó csapatokról is információkat próbáltak gyűjteni. 

A CSAT-jelentés alapján félretájékoztatási kampány is zajlott a román hadsereg ellen, hogy az emberek azt higgyék, egy konfliktus esetén a hadsereg nem lenne képes megvédeni az országot. Ráadásul ugyanezzel a stratégiával 

a kémek még az állampolgároknak az ország vezetőiről alkotott véleményét is megpróbálnák manipulálni.

A jelentés számos sebezhető pontot azonosított. Ezek közé tartoznak 

  • a megnövekedett katonai incidensek, 
  • az Oroszországból érkező kibertámadások, sőt 
  • az Ukrajnába irányuló segélyszállítmányok szabotálása is. 

A dokumentum rámutat: a tágabb fekete-tengeri térség biztonsági helyzete is tovább romlott Oroszország Ukrajna elleni katonai agressziója miatt, ami alapvetően megváltoztatta a demokrácia globális fenntartásáért folytatott küzdelem jellegét és tétjét. 

 

Románia kémek Ukrajna Oroszország
Kapcsolódó cikkek