Közélet

Feneketlen zsák: újabb brutális összegekkel támogatná a NATO Ukrajnát

A 100 milliárd dolláros ötéves alap jóváhagyásához a 32 tag jóváhagyása szükséges, de a főtitkár utódlásának kérdésében sincs egyetértés.

Az észak-atlanti szövetség vezetői leghamarabb júliusban Washingtonban dönthetnek az ukrajnai alapról. Ugyanakkor a Bloombergnek az egyeztetéseket jól ismerő források azt mondták, a témában heves vita zajlik, az is kérdéses, hogy beleszámítsák-e a már nyújtott kétoldalú támogatásokat is. Összességében még formálódik a javaslat – hangsúlyozták a források.

The,National,Flags,Of,Countries,Member,Of,The,Nato,Fly
Heves vita várható a NATO-ban / Fotó: Shutterstock

 

Nem csak pénzről van szó

A csomag részeként a NATO ellenőrzése alá kerülne az összes, mintegy ötven ország Ukrajnába irányuló fegyverszállítása és annak koordinálása is.

A NATO legfőbb parancsnoka, Chris Cavoli tábornok irányításával egy ilyen lépés megvédhetné a már kialakult rendszert a novemberi választások után esetlegesen bekövetkező amerikai politikai változásoktól. Donald Trump esetleges visszatérése ugyanis felélénkítette a gondolkodást arról, hogy a szövetséges erők mit tudnak tenni annak érdekében, hogy az új elnök esetén is fennmaradjon Ukrajna támogatása. Nem vágták kis fába a fejszéjüket, ugyanis Trump többször is kijelentette, egy napon belül véget vet a háborúnak Ukrajnában.

Ha a szövetség tagjai elfogadják Stoltenberg NATO-főtitkár javaslatát, akkor egy paradigmaváltásra mondanak igent. Eddig ugyanis 

a tudatosan határolta el magát ezektől az erőfeszítésektől, mert így el tudta kerülni, hogy közvetlen konfliktusba kerüljön Oroszországgal.

A támogatás intézményesítése ugyanakkor egy hosszabb távú elköteleződés félreérthetetlen jele. 
Érdemes felidézni, hogy Putyin orosz elnök éppen azért rohanta le Ukrajnát, hogy megakadályozza annak észak-atlanti integrációját. Ezzel a gesztussal azonban gyakorlatilag a NATO nyitja ki kapuit, és „hívogatja” Ukrajnát – legalábbis könnyen lehet így értelmezni az effajta esetleges változást.

javított
A NATO-tagok védelmi kiadásai
 

 

Kemény küzdelem ígérkezik

A szövetségben belharc indulhat, valószínűsíthetően minden tagállamnak határozott véleménye lesz a javaslatról, élükön Törökországgal és Magyarországgal, a két tag ugyanis minden bizonnyal árnyaltabb álláspontot képvisel majd Ukrajnával kapcsolatban – jegyzi meg a Bloomberg. Az érvelés már szerdán elkezdődhet, ugyanis április 4-én Brüsszelben ünneplik a NATO-tagok külügyminiszterei a szövetségi rendszer létrejöttének 75. évfordulóját.

A,Nato,Warship,Sails,During,A,Nato,Operation,,The,Nato
Fotó: Shutterstock

 

Az utódlásban sincs egyetértés

Emellett minden bizonnyal szóba kerül az is, hogy ki legyen Stoltenberg utódja októbertől. Az Egyesült Államok és más szövetségesek abban reménykedtek, hogy a tagok rábólintanak Mark Rutte holland miniszterelnök jelölésére. Ugyanakkor nemrég Románia is meglepte a tisztviselőket, miután Klaus Iohannis elnököt jelölte a főtitkári pozícióba. A balti országok Ruttét támogatják.  

Összességében tehát a döntés bizonyosan késik majd, és a tagországok közé akár éket is verhet a két aktuális téma: a főtitkár utódlása és az ukrajnai alapról való gondolkodás. 

A széthúzás azonban igen rosszkor jönne, 

az ugyanis bőven küzd feszültségekkel, a pakliban az is benne van, hogy a  júniusi európai parlamenti választás nagy változásokat hoz Brüsszelben. Az Ukrajnai háborúnak távolról sincs vége, Zelenszkij brutális orosz offenzívára számít a nyáron. Ebben a változásoktól, válságoktól hangos térben egyértelműen erős, higgadt NATO-ra van szükség, amelynek a tagjai egységes politikát folytatnak.

A lőszerhiány már a jelen

Drámaian lecsökkentek az Ukrajnába tartó segélyek, ezért a fronton lőszerhiány alakult ki. A Bloomberg szerint 

nem ritka, hogy az ukránok naponta csak egy lövést adnak le, az orosz fél hétszer több munícióval rendelkezik.

A szövetségesek – eddig sikertelenül – világszerte lőszerért kutatnak, vásárolnának – ha lenne. A helyzet megkérdőjelezi, hogy rövid távon Ukrajna tudja-e tartani a frontvonalat.

„Nincs vesztegetni való időnk – írta Kaja Kallas észt miniszterelnök a Bloombergnek küldött e-mailben. – Fontosak a hosszú távú kötelezettségvállalások, de az is háborús tény, hogy az az oldal nyer, amelyiknek a legtöbb muníciója van.” Ukrán források szerint Zelenszkij elnök attól tart, hogy az oroszok nyári offenzívája áttörheti Ukrajna védelmét. 


 

lőszerhiány Ukrajna Brüsszel NATO
Kapcsolódó cikkek