Közélet

Az ENSZ újra pénzelné a korábban terrorizmussal megvádolt palesztin segélyszervezetet

Az ENSZ szerint eljött az idő, hogy a korábban terrorizmussal vádolt UNRWA újra megkezdje munkáját a Gázai övezetben. Borrell emellett sürgeti a mindkét fél által elismert tűzszüneti megállapodást.

Az a nemzetközi közösség minden tagjával együtt arra kéri Izraelt, hogy tegyen le a Rafah elleni offenzíva ötletéről, ugyanis nincsenek biztonságos zónák a Gázai övezet területén, a támadás pedig civilek halálával jár majd – jelentette ki az unió külügyi és a biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben kedden. Josep Borrell, az EU-tagországok nemzetközi fejlesztési ügyekkel foglalkozó minisztereinek találkozóját megelőzően újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: itt az ideje az ENSZ palesztinokat segélyező ügynöksége (UNRWA) finanszírozása újra indításának.

US Decision To Cut UNRWA Fundings
Az ENSZ újra pénzelné az UNRWA-t, annak ellenére, hogy korábban terrorizmussal vádolták a tagjait / Fotó: Anadolu via AFP

A finanszírozás megújításához szükséges jelentések elkészültek, azok alapján a teljes támogatás biztosítása folytatódhat. 

A finanszírozás elengedhetetlen, ugyanis az UNRWA az egyetlen és legfontosabb szervezet, amely palesztinok millióinak ellátásában segít 

– hangsúlyozta Borrell, majd hozzátette: mindkét fél által elismert tűzszüneti megállapodásra van szükség az izraeli–palesztin konfliktus további elmérgesedének megelőzésére. Az UNRWA ellen még januárban indítottak vizsgálatot, mert állítólag több tagja is részt vett a Hamász október 7-i mészárlásában.

Annak ellenére, hogy a Hamász pozitív választ adott a tűzszüneti és túszegyezményre, Izrael mégis tankokkal támadta Rafah keleti részét. Izrael állítása szerint ez még nem a Rafah elleni tervezett hadművelet, annak előkészítése még mindig folyamatban van. Az izraeli hadsereg továbbra is kitart amellett, hogy korlátozott hadműveleteket hajtanak végre a városban, nem az elfoglalására készülnek.

 

izraeli háború Izrael UNRWA Hamász
Kapcsolódó cikkek