Közélet

Kínában már élesben bevetették az olcsó akkumulátortechnológiát

A nátrium-ionos akkumulátorokból megépített energiatároló farmot adtak át Kínában, elsőként a világon. A dél-kínai energiaszolgáltató rendszerre rákötött tároló a megújuló forrásokból termelt áram elraktározásában jut fontos szerephez.

Üzembe helyezték a hétvégén Kína első, új generációs nátrium-ion akkumulátorokból felépített energiatároló telepét, a 10 megawattórás kapacitású egységet a délnyugat-kínai Kuanghszin tartomány Nanning városában építették meg. Ez mérföldkövet jelent az energiagazdálkodásban, mivel az olcsó alapanyagokból, alacsony költséggel megépíthető akkumulátorok tömeges, széles körű használata forradalmasíthatja az elektromos autózást és az energiatárolást egyaránt. 

Akkumulátor Nanning
Kína mérföldkőhöz ért a nátrium-ionos akkutechnológiában. A nanningi telepet a hétvégén adták át / Fotó: China Southern Power Grid

A nanningi energiatároló bázist rákötötték a China Southern Power Grid távvezeték-hálózatára. A beruházás egy 100 megawattórás projekt első állomása volt. Amikor a teljes projekt elkészül, évi 73 millió kilowattóra, megújuló energiaforrásokból származó áram tárolására és a hálózatba táplálására lesz képes, ez nagyjából 

35 ezer háztartás energiaigényét fedezheti, miközben 50 ezer tonna szén-dioxid kibocsátásától óvja meg a légkört. 

Az első negyedév végére a kínai akkumulátorparkok beépített összteljesítménye 35,3 millió kilowattóra volt, ezek 95 százalékban lítium-ionos technológiát hasznosítottak. 

Kína versenyelőnyhöz juthat

A lítium-ion akkumulátoroknak azonban vannak hátrányaik is, ezek között első helyen a szükséges alapanyag magas ára és korlátozott hozzáférhetősége szerepel, ami hátráltatja Kína új energiatároló iparának fenntartható és gyors fejlődését, arról nem is szólva, hogy a lítiumos akkumulátorokat jobban megéri a járműiparban alkalmazni.

China International Energy Storage Conference in Hangzhou
Nátrium-ionos cellákból álló akkumulátor közszemlére téve / Fotó: NurPhoto via AFP

A lítium-ion akkumulátorokkal összehasonlítva a nátrium-ionos akkumulátorok „hozzávalói” könnyen kitermelhetőek, alacsony költségűek és bőséggel állnak rendelkezésre, s különösen az alacsonyabb hőmérsékleteken áramleadási mutatóik kedvezőbbek a lítiumos társaiknál. A nanningi akkupark 22 ezer darab 210 amperórás cellák hálózatából áll, ezeket 12 perc alatt lehet 90 százalékra feltölteni. 

A nátrium-ionos és a lítium-ionos akkuk hasonló elv alapján működnek, anódjuk egyaránt szénből készül, a katódjuk viszont nátrium, illetve lítium-ionokból épül fel. 

Amint ipari méretekben gyártják majd a nátrium-ionos akkumulátorokat, a költségek 20-30 százalékkal csökkenthetők 

szakértők szerint, s egy kilowattóra áram betáplálása a hálózatba átszámítva csupán 10 forintba kerülhet.

Az akkuparkok elsődleges felhasználási területe a ciklikusan vagy ritmikusan változó megújuló energiaforrásokból nyert áram átmeneti tárolása. 

A zöldáram tárolhatósága kulcsfontosságú 

A napelemek nappal termelnek gőzerővel, de az áramfelhasználás jellegzetessége miatt azonban akkor lehet rájuk jobban támaszkodni, ha a hálózat számára aktuálisan felesleges energiát el tudják tárolni olyan időszakokra, amikor arra a rendszernek szüksége van és nem kell erőművi pluszkapacitások beindításával beavatkozni a komplex rendszer működésébe. 

Ezzel hatalmas energiamennyiséget lehet időben ide-oda „mozgatni”, a fosszilis energiahordozók felhasználásának csökkentése mellett. Az akkuparkok létesítése és üzemeltetése kiemelt fontosságú, ha azt vesszük, hogy tavaly év végén a nap- és a szélenergia részesedése a kínai áramtermelésben elérte a 15,3 százalékot, sőt több régióban már 20 százalék fölé nőtt.

Konténerbe zárt energiabombával támad a CATL

A piacvezető kínai akkugyártó új, legalább öt éven át veszteség nélküli áramleadást ígérő energiatároló rendszert fejlesztett ki, amely a zöldenergiával való rendszerszintű gazdálkodás optimalizálása szempontjából kiemelt fontosságú. A CATL akku-konténereinek sorozatgyártását hamarosan meg is kezdik.


 

 

energiatároló kína akkumulátorpark akkupark megújuló energiaforrás
Kapcsolódó cikkek