Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy hasonló élményeket okozott a hétfői magyar után az írásbeli matematikaérettségi is: a szakértők szerint akadt a feladatsorban újdonság, nehézség és némi trükk, összességében azonban ez is korrektnek minősíthető.

Fotó: Krizsán Csaba

Az interneten kezdett el terjedni a hír, hogy hibás volt a matematikaérettségi, ugyanis az egyik feladatban elírtak egy szót. A pontatlanság a diákokat akár össze is zavarhatta – hívták fel az Eduline figyelmét.

A középszintű matematikaérettségi 17-es feladatának c) részében egy szó el lett írva, ezzel akár össze is zavarhatták az érettségizőket.

9 olyan krémes volt, amelyben szerepelt zserbó

Itt nem krémesnek, hanem rendelésnek kellett volna szerepelnie, hiszen a mondat első feléből már megtudtuk, hogy zserbó és krémes öt rendelésben szerepelt – írták a portálnak. Délben mintegy 66 ezer diák tette le a tollát, és fejezte be a középszintű matematikaérettségit. Az érettségi második feladatlapjának II. B részében a diákoknak három komplex, 17 pontos feladatából kellett kettőt kiválasztani és megoldani. 

Az ügyben megszólalt az Oktatási Hivatal: „az érettségizőket és a közvéleményt félrevezetve egyes sajtóorgánumok tényként közölték azt az álhírt, amely szerint a 2024. május 7-én a vizsgázóknak kiosztott középszintű matematika II. feladatlap 17. feladatában értelemzavaró hiba szerepelt. Az Oktatási Hivatal azonnal ellenőrizte a vizsgahelyszínek részére kiküldött feladatlapot, és megállapította, hogy 

a feladatlap az említett hibát nem tartalmazza. Az Oktatási Hivatalhoz nem is érkezett ezzel kapcsolatos panasz, bejelentés. 

A matematika feladatlapok – a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően – 2024. május 8-án 9 órakor lesznek nyilvánosan elérhetők a javítókulcsokkal együtt az Oktatási Hivatal honlapján.”

Az írásbelik május 27-ig tartanak, ezeket követően az emelt szintű szóbeli vizsgák június 5-én kezdődnek, és június 12-ig tartanak. A középszintű szóbelik csak ez után következnek június 17. és július 3. között.

Milyen lesz a felsőoktatási felvételi pontszámítása?

A mostani középszintű írásbelin akad olyan tárgy, amelynek az összpontozása 100, de olyan is, amelynek 117, úgyhogy nem kell egyből frászt kapni az esetleges különbségektől, azonban érdemes tájékozódni az eltérő számításokról az iskolában, kivált, mert a szóbelik értékelése is eltérő.

Ami az emelt, illetve középszintű érettségik felvételis értékét illeti: az emelt szintűért járó pontokat 100, a középszintűért járókat viszont csak 67 százalékos értéken számítják át.

Az idei felsőoktatási felvételi kapcsán fontos változás az is, hogy immár az egyetemek, főiskolák határozzák meg: milyen eredményekért, követelményekért adnak úgynevezett intézményi pontokat (legfeljebb 100 pontot) a tanulmányi és az érettségi pontok mellé (maximum 400 pont).

Mindenesetre a felsőoktatási felvételi ponthatárait várhatóan 2024. július 24-én hirdetik majd ki, addig lehet böngészgetni azt is, hogy melyik szak elvégzése után milyen kezdőfizetésre lehet számítani.