Közélet

Moszkva nélkül rendeznek békekonferenciát Svájcban

A svájci hatóságok arról számoltak be, hogy Oroszországot nem hívták meg az Ukrajnáról szóló csúcstalálkozóra.

A svájci szövetségi külügyminisztérium közleménye szerint Oroszország nem kapott meghívást az Ukrajnáról szóló békekonferenciára – írta a Ria.

SWITZERLAND - ILLUSTRATION IN WINTER
svájc
béke konferencia
békekonferencia
Fotó: Hans Lucas via AFP

A svájci konferencia a békefolyamat kezdetét kívánja jelezni, Svájc meggyőződése, hogy Oroszországot be kell vonni ebbe a folyamatba – áll a tárca közleményében.

A Kreml a helyzetet kommentálva azt mondta, hogy Oroszország részvétele nélkül nem lehet komolyan várni semmit a konferenciától. Ez egy olyan kezdeményezés, amely semmilyen eredményt nem fog elérni – hangsúlyozta Dmitrij Peszkov elnöki sajtótitkár.

Az esemény 15–16-án lesz Bürgenstockban. Több mint 160 delegáció kapott meghívást, köztük a G7, a G20, a BRICS, a nemzetközi szervezetek – az ENSZ, az EBESZ, az Európa Tanács, valamint a Vatikán és a konstantinápolyi pátriárka – tagjai.

Zelenszkij nyilatkozata a békekonferenciáról

Vologyimir Zelenszkij március végén ismerte el először, hogy a tárgyalások Moszkvával megkezdődhetnek. Szerinte Oroszország „kész lesz a párbeszédre, ha elveszíti azokat a területeket”, amelyek a háború megkezdése óta a részévé váltak. Kiemelte, hogy Kijev hivatalos álláspontja szerint az Oroszországgal való tárgyalások megkezdésének egyetlen feltétele az orosz csapatok kivonása Ukrajna egész, nemzetközileg elismert területéről.

Svájc a háború nagy nyertese – a kereskedők lehúzták a sápot

Az energiaválságon hatalmasat nyertek a kereskedőcégek. Közülük is a szegről-végről svájci társaságok vitték a prímet: az utóbbi két évben ötvenmilliárd dollárnál is többet keresett a négy nagy független nyersanyag-kereskedő társaság.

 

 

orosz háború ukrán
Kapcsolódó cikkek