Közélet

Oroszország nyíltan megfenyegette a NATO-t: "rendkívül veszélyes" a katonák küldése

Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdán kijelentette, hogy ha Macron francia csapatokat küldene Ukrajnába, azok legitim célpontok lennének az orosz hadsereg számára.

NATO-katonák Ukrajnába küldése „rendkívül veszélyes” lenne – ezt mondta a Kreml, hozzátéve, hogy Moszkva szorosan figyelemmel kíséri az ilyen beavatkozást kérő ukrán petíciót – számol be róla a Reuters. Ezzel arra reagáltak, hogy az ukrán elnök honlapján megjelent egy petíció, amelyben az áll, hogy Ukrajnának fel kell kérnie az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és más országokat, hogy küldjenek csapatokat az orosz invázió leküzdésére. Azt egyelőre nem tudni, hogy a petíció összegyűjti-e a szükséges számú, 25 ezer szavazatot, ami arra kötelezné Volodimir Zelenszkij elnököt, hogy jóváhagyásával vagy elutasításával válaszoljon. Szerda reggelig 1594 szavazat gyűlt össze.

Kremlin spokesman Dmitry Peskov
Dmitrij Peszkov / Fotó: Sefa Karacan / Anadolu via AFP

A kijevi rezsim meglehetősen kiszámíthatatlan

– mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. 

„Sokszor elmondtuk, hogy a NATO-országok hadseregeinek közvetlen beavatkozása ebbe a konfliktusba potenciálisan óriási veszélyt jelent, és ezt nem kevesebbnek tartjuk, mint rendkívül súlyos provokációnak, és természetesen szorosan figyelemmel kísérjük” – tette hozzá Peszkov.

Bár a NATO már így is több fegyver, köztük tankok és nagy hatótávolságú rakéták küldésével segíti Ukrajnát, eddig tartózkodott a szárazföldi csapatokkal való közvetlen beavatkozástól. Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök is arra figyelmeztet, hogy ez a harmadik világháborúhoz vezethet.

Emmanuel Macron francia elnök ezzel szemben úgy véli, hogy a nyugati csapatok Ukrajnába küldése legitim, ha Oroszország áttöri az ukrán védelmi vonalakat, és ha Kijev ezt kéri.

Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdán kijelentette, hogy ha Macron francia csapatokat küldene Ukrajnába, azok legitim célpontok lennének az orosz hadsereg számára. „Ha a franciák megjelennek a konfliktusövezetben, akkor elkerülhetetlenül az orosz fegyveres erők célpontjaivá válnak” – mondta Zaharova.

 

Oroszország orosz-ukrán háború Kreml NATO
Kapcsolódó cikkek