Közélet

Putyin: Oroszország mindent megtesz, hogy elkerülje a globális konfliktust

Oroszországban a május 9-én évente megrendezett eseményen a náci Németország felett aratott második világháborús szovjet győzelemre emlékeznek: Putyin beszédében kijelentette, hogy az ország mindent megtesz a globális összecsapás megakadályozásáért. A parádén a tavalyihoz hasonlóan egyetlen tank, egy T–34 harckocsi vett részt, de ezenkívül számos katonai jármű volt látható.

Oroszország elutasítja bármely állam vagy szövetség törekvését a kizárólagosságra, mivel Moszkva tudja, hogy hova vezetnek a túlzott ambíciók – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a náci Németország felett aratott győzelem 79. évfordulóján a moszkvai Vörös téren megrendezett katonai díszszemlén.

Russian honour guard soldiers march as they attend a general rehearsal for the Victory Day military parade in central Moscow on May 5, 2024. Russia will celebrate the 79th anniversary of the 1945 victory over Nazi Germany on May 9. (Photo by Sergei KISELEV / Moskva News Agency / AFP) / RUSSIA OUT / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Moskva News Agency" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Putyin főparancsnokként 21. alkalommal ellenőrzi a parádét / Fotó: AFP

Az orosz elnök nyitóbeszédében közölte: az eurázsiai ország mindent megtesz a globális összecsapás megakadályozásáért, de nem engedi meg, hogy bárki fenyegesse a létét. Putyin hangsúlyozta, hogy az orosz erők állandó harckészültségben állnak. Hozzátette: a revansizmus és a történelem megcsúfolása, a nácizmus igazolása része a nyugati elit általános politikájának. 

Ugyanakkor arról is szólt, hogy Oroszország tisztelettel adózik a Hitler-ellenes koalíció minden katonájának a bátorsága előtt: az ország soha nem felejti el a közös harcot és a szövetség hagyományait a nácizmus elleni küzdelemben. A politikus kijelentette, hogy Oroszország nehéz időszakot él át, az ország jövője az állampolgároktól függ.

Putyin gratulált a győzelem napi felvonulás résztvevőinek, szent ünnepnek nevezve május 9-ét.

Oroszországban az évente megrendezett eseményen a náci Németország felett aratott második világháborús szovjet győzelemre emlékeznek, ilyenkor több ezer orosz katonát és haditechnikai eszközt vonultatnak fel a moszkvai Vörös téren, miközben országszerte ünnepi koncerteket és felvonulásokat tartanak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök, az orosz fegyveres erők főparancsnoka 21. alkalommal ellenőrzi a parádét, a felvonulást Aljakszandr Lukasenka fehérorosz, Kaszim-Jomart Tokajev kazah, Emomali Rahmon tádzsikisztáni, Serdar Berdimuhamedow türkmén, Miguel Diaz-Canel kubai, Thongloun Sisoulith laoszi és Umaro Sissoco Embalo bissau-guineai elnök is megtekintette.

Putyin a felvonulás után a külföldi vezetőkkel együtt virágot helyezett el az ismeretlen katona sírjánál a Kreml falánál. Az idei parádé az orosz erők ukrajnai térnyerése közepette zajlik, az orosz hadsereg sorra foglalja el a kelet-ukrajnai városokat és falvakat. Az elemzők szerint Oroszország a nyár elején újabb nagyszabású offenzívába kezdhet az egyre fogyatkozó ukrán hadsereg ellen.

A parádén a tavalyihoz hasonlóan egyetlen tank, egy T–34 harckocsi vett részt, de ezenkívül számos katonai jármű volt látható, például Iszkander ballisztikus rakétaindító. 

Putyin letette az elnöki esküt 

Vlagyimir Putyin letette az elnöki esküjét, ezzel hivatalosan is megkezdte ötödik ciklusát. Ez rekord, orosz elnök még soha nem volt ennyi ideig hivatalban. A ceremónia a Kreml előtt, majd a Szent András-teremben zajlott. Több meghívott európai diplomata nem kívánt részt venni Putyin beiktatásán az ukrajnai háború miatt. Vlagyimir Putyin minden eddiginél nagyobb hatalommal kezdi meg ötödik ciklusát

 

 

 

 

Vlagyimir Putyin Győzelem napja Oroszország
Kapcsolódó cikkek