Közélet

Tizennyolc megállapodást írt alá Orbán a kínai elnökkel - itt vannak a részletek

Kína és Magyarország összesen tizennyolc megállapodást írt alá, melyek között az egyik legfontosabb egy új vasútvonal, a korábban V0-ként említett vonal megépítése. Továbbá bejelentették az elektromos autók töltőhálózatának fejlesztését, egy új határátkelő építését Szerbia és Magyarország között, valamint egy Kínával való nukleárisenergia-megállapodást is.

Kína és Magyarország tizennyolc megállapodást írt alá – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A legfontosabb megállapodások között van az Övezet és út stratégia, mely a kelet és nyugat közötti kereskedelmi, gazdasági kapcsolatok fejlesztését célozza. Ennek keretében a magyar és kínai kormány létrehozott egy közös projektlistát, melyen azok a beruházások szerepelnek, melyeket közösen szeretnének végrehajtani.

Budapest, 2024. május 9.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (szemben j2) és Hszi Csin-ping kínai elnök (háttal j5) plenáris tárgyalása a Karmelita kolostorban 2024. május 9-én. A kormányfõ mellett balról Joó István, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezérigazgatója, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, Bóka János európai uniós ügyekért felelõs miniszter, Lázár János építési és közlekedési miniszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, jobbról Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter (b-j).
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Benkő Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Magyarországon jelentős kínai beruházások zajlanak, gyárak épülnek, melyeknek termékeit döntő többségben Európa nyugati felébe fogják szállítani. A környezetkímélő szállítás érdekében egy 

új vasúti beruházásra van szükség, amely alapvetően a teherszállítást szolgálja, és elkerüli Budapestet, ez a régebben V0-nak hívott vonal.

A vasutat Magyarország és Kína közösen fejleszti. Ugyanígy megkezdődik az előkészítése egy gyorsvasúti összeköttetésnek, amely azt célozza, hogy a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről gyorsan be lehessen jutni Budapest belvárosába. 

Második fontos közös fejlesztésként Szijjártó Péter azt említette, hogy a Kína és Magyarország közötti légi összeköttetések száma rendkívül megemelkedett: már hét nagy kínai várost lehet elérni Budapestről hetente közvetlen járatokkal. A következő említett fejlesztés arra irányul, hogy az elektromos autók töltőhálózatát fejlesszük, hogy az ország minél több pontján minél gyorsabban lehessen feltölteni az elektromos autókat. „A jövő az elektromos autózásé” – mondta a külügyminiszter, és hozzátette, hogy a közlekedésben máshogy nem is lehetne elérni a környezetvédelmi céljainkat.

Negyedik célkitűzésként Szerbiával és Kínával 

megkezdődik Európa legnagyobb, legmodernebb és leggyorsabb forgalmi irányítását és átengedését biztosító határátkelő Szerbia és Magyarország között.

A fejlesztéssel a röszkei határátkelőnél gyakori torlódásokat is szeretnék megszüntetni. 

A külügyminiszter végezetül említette, hogy Kína és Magyarország közösen készít elő egy energetikai infrastruktúrát fejlesztő beruházást: Szerbiával közösen annak a lehetőségét vizsgálják, 

hogyan lehetne a lehető leggyorsabban kőolajvezetéket építeni Magyarország és Szerbia között. 

Szijjártó Péter azzal folytatta, hogy bővült a mezőgazdasági exporttermékeink köre: lehetővé vált a cseresznye és a szarvasmarha szaporítóanyag-exportja Kínába. 

A külügyminiszter azzal zárta bejelentését, hogy Kína és Magyarország között korábban nem volt megállapodás a nukleáris energia területén, de mivel a következő években növekedni fog a villamos energia iránti igény, ezért 

a nukleáris ipar teljes vertikumára készítenek együttműködési programot.

Történelmi tehát ez a látogatás, és ehhez méltó eredmények születtek – mondta Szijjártó Péter.

Orbán Viktor és Hszi Csin-ping közösen tartottak sajtótájékoztatót csütörtök este. Hszi Csin-ping arról beszélt, hogy nagy örömmel tölti el az állami szintű látogatás Magyarországon. „Barátságos és gyümölcsöző tárgyalásokat folytattam Orbán Viktorral, konszenzust értünk el” – mondta a kínai elnök. Egyetértettek abban, hogy Kína és Magyarország bízik egymásban és segíti egymást. Mindezt tovább fejlesztik, ennek érdekében pedig átfogó stratégiai partnerséget hirdettek meg.

 

kína vasút Magyarország kétoldalú megállapodás nukleáris energia
Kapcsolódó cikkek