Közélet

Több mint másfél millió magyar szállt meg belföldön az év elején - rekordév jöhet

Az év elején mind a belföldi, mind a külföldi turisták száma nagyot nőtt a tavalyihoz képest. Országszerte mindenhol a turizmus felfutásáról tanúskodnak az adatok.

A magyarországi szálláshelyeken 14 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma a tavalyi évhez képest, elérte a 7,1 milliót a Magyar Turisztikai Ügynökség csütörtöki közleménye szerint.

Budapest,,Hungary.,May,10,,2014:,Szechenyi,Baths,In,Budapest,In, turista, turizmus
Fotó: Shutterstock

A szálláshelyek forgalma Budapest mellett jelentősen nőtt az összes turisztikai térségben a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint, így az első negyedéves számok rekordévet vetítenek előre az idei évre. Két számjegyű volt a növekedés a térségek közel felében. 

A legnagyobb, 32 százalékos bővülést Sopron-Fertő térségében regisztrálták, de a Balatonnál is csaknem 20 százalékos forgalomnövekedést tapasztalhattak a szálláshelyek.

Nemcsak a vendégéjszakák, de a vendégek száma is jelentősen bővült, az év első három hónapjában 2,9 millió vendég fordult meg a hazai szálláshelyeken, a növekedés 18 százalékos volt.

Egyre több a belföldi utazó is

A vendégek többsége belföldi utazó volt, tehát több mint másfél millió magyar indult pihenni az év első három hónapjában, 14 százalékkal több, mint tavaly. Ők összesen 3,3 millió éjszakát töltöttek a szálláshelyeken. A vidék szálláshelyeinek zömét ők foglalták le, ugyanis a vendégéjszakák 72 százaléka hozzájuk kötődik.

Közel negyedével nőtt a külföldi vendégek száma is, az év első három hónapjában 1,4 millió külföldi turista töltött 3,7 millió vendégéjszakát Magyarországon, ami 16 százalékos növekedésnek felel meg. Németországból 317 ezer, az Egyesült Királyságból közel 300 ezer, míg Olaszországból 276 ezer turista érkezett ebben az időszakban. Összességében minden országos negyedéves szálláshelyi mutatóról elmondható, hogy meghaladja a 2019-es számokat.

Budapesten és vidéken is kilőtt a turizmus

Az első negyedévben 1,2 millió turista fordult meg Budapesten, ami 23 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A vendégéjszakák száma 3 millió volt a fővárosban, ez 14 százalékkal múlja felül a 2019. évi eredményeket. 

A vendégek jelentős részét a külföldiek adták Budapesten.

A vidéki szálláshelyeken 1,7 millió vendég fordult meg, 15 százalékkal több, mint tavaly, miközben a vendégéjszakák száma 13 százalékkal haladta meg a tavalyit. A legnépszerűbb vidéki turisztikai térség a Balaton volt az első negyedévben, ahol 877 ezer éjszakát foglaltak le a turisták, ezt a Mátra-Bükk 463 ezres száma követi, a harmadik helyen Budapest környéke áll 450 ezer éjszakával.

A legnagyobb mértékű, az országos növekedés átlagát is jelentősen meghaladó ütemű forgalombővülést  a Sopron-Fertő (32 százalék), Debrecen és térsége (30 százalék), valamint Bük-Sárvár (28 százalék) ért el. A legnépszerűbb települések a fővárost követően a fürdővárosok voltak: sorrendben Hévíz, Hajdúszoboszló, Bük, Zalakaros és Sárvár.

A vendégek a szállodákat részesítették előnyben

Az utazók 60 százaléka szállodákban szállt meg, míg 27 százaléknyian választották a magán- és egyéb szálláshelyeket. A hotelek részesedése vidéken ennél nagyobb, 63 százalék volt. A kereslet élénkülését az is jellemzi, hogy a vidéki Magyarországon valamennyi szállodakategóriában magasabb volt a kapacitáskihasználtság, mint egy éve ilyenkor.

A közleményből az is kiderült, hogy 

a szálláshelyek összesen közel 160 milliárd forint bevételt könyvelhettek el, 

ami 2023 első negyedévéhez képest 17 százalékos növekedést mutat. A vendéglátóhelyeken 404 milliárd forintot költöttek a vendégek, ez a tavalyi év adataihoz viszonyítva 13 százalékos emelkedés.

 

Budapest vendégéjszaka Balaton szálláshelyek
Kapcsolódó cikkek