Közélet

Zelenszkij újra meghosszabbítaná a hadiállapotot és a mozgósítást

Az orosz–ukrán háború kitörése óta hadiállapot és általános mozgósítás van érvényben Ukrajnában. Volodimir Zelenszkij újfent benyújtotta a meghosszabbításukra vonatkozó törvényjavaslatot.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök május 6-án törvénytervezetet terjesztett a parlament elé a hadiállapot és az általános mozgósítás további 90 napra való meghosszabbításáról Ukrajnában – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Ukrainian servicemen get ready to repel an attack in Ukraine's Lugansk region on February 24, 2022. Russian President Vladimir Putin launched a full-scale invasion of Ukraine on Thursday, killing dozens and forcing hundreds to flee for their lives in the pro-Western neighbour. Russian air strikes hit military facilities across the country and ground forces moved in from the north, south and east, triggering condemnation from Western leaders and warnings of massive sanctions. (Photo by Anatolii STEPANOV / AFP)
Volodimir Zelenszkij, orosz-ukrán háború
Volodimir Zelenszkij május 6-án törvénytervezetet terjesztett a parlament elé / Fotó: Anatolii Stepanov / AFP

Az államfő már be is nyújtotta az erre vonatkozó, a parlament hivatalos honlapján is megtalálható 11234. és 11235. számú törvénytervezeteket.

Az orosz–ukrán háború 2022. február 24-i kitörésekor bevezetett hadiállapot 2024. május 13-ig van érvényben. Zelenszkij a mozgósítás és a hadiállapot további 90 nappal való meghosszabbítását javasolja május 14-től, így annak lejárati határideje 2024. augusztus 11-re módosulna. A hatályos ukrán törvények hatálya egyszerre legfeljebb 90 nappal hosszabbíthatók meg.

Ha elfogadják az elnök beterjesztését, ez lesz a 11. döntés a hadiállapot és az általános mozgósítás hatályának meghosszabbításáról.

Mindkét szóban forgó törvénytervezetet megvitatásra küldte a parlament elé az ukrán legfelső tanács nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési szakbizottsága.

Ukrajna szerint Putyin nem legitim elnök, az oroszok meg körözik Zelenszkijt

Az ukrán külügyminisztérium ezzel köszöntötte a következő elnöki ciklusát kedden kezdő Vlagyimir Putyint.

 

Volodimir Zelenszkij általános mozgósítás orosz-ukrán háború törvénytervezet
Kapcsolódó cikkek