Közélet

Zelenszkij: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Az ukrán elnök is megszólalt az Orbán Viktorral folytatott telefonos egyeztetésről, amelyen szóba került a béke és Ukrajna EU-tagsága, valamint a kétoldalú kérdések kölcsönösen előnyös rendezése érdekében szükséges következő lépések is.

Telefonon folytatott megbeszélést szerdán Orbán Viktor miniszterelnök és Volodmir Zelenszkij ukrán elnök, ezt követően az ukrán államfő arról írt az X-en, hogy Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a az energia és a logisztika területén.

(FILES) Ukrainian President Volodymyr Zelensky listens during a meeting with US President Joe Biden in the Oval Office of the White House in Washington, DC, on September 21, 2023. Ukraine announced on May 7, 2024, it had detained two Ukrainian security officials involved in a plot coordinated by Russia to assassinate senior Ukrainian officials, including President Volodymyr Zelensky. (Photo by Jim WATSON / AFP)
Fotó: AFP

Zelenszkij szerint a beszélgetés hosszú és tartalmas volt, és beszámolt arról is, hogy meghívta Orbán Viktort a jövő hónapban Svájcban rendezendő békecsúcs-találkozóra. 

Fontos számunkra Magyarország álláspontja a békéhez való közeledésről és a közös regionális biztonságról. Kiemeltem, hogy Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban, valamint a kereskedelmi, energetikai és logisztikai együttműködés fejlesztésében Magyarországgal

– írta az ukrán elnök, aki szerint a megbeszélésen a további lépéseket is egyeztették, hogy a kétoldalú kérdések teljes körét kölcsönösen előnyös feltételek mellett rendezzék.

Zelenszkij szerint szóba került Ukrajna EU-integrációja is, amely szerinte mind a két országnak hasznára válik.

 

Ukrajna háború Orbán Viktor Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek