Nem sikerült kedden leváltani Igor Matovic pénzügyminisztert, ugyanis a képviselők közül csak 73-an szavaztak a leváltására, márpedig a legerősebb kormánypárt, az Egyszerű Emberek (OlaNO) elnökének távozásához legalább 76 szavazatra lett volna szükség a 150 fős szlovák parlamentben. 

Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP

Matovic leváltása ellen 45-en szavaztak, öten pedig tartózkodtak. A szeptember elején ellenzékbe vonult SaS, valamint a Robert Fico vezette Smer, a Peter Pellegrini exkormányfő irányította Hlas, a neofasisztának minősített LSNS és a Republika összes képviselője, valamint a független Tomás Valásek és Miroslav Kollár a visszahívás mellett szavazott. 

Figyelemre méltó és intő jel, hogy a kormánykoalíció képviselői közül többen inkább tartózkodtak a szavazáskor, sőt Matovic pártjából néhány képviselő tüntetőleg távol maradt a voksolástól. A pénzügyminiszter azért úszta meg a , mert az LSNS-ből kivált három szélsőséges képviselő jelen volt ugyan a bizalmatlansági szavazáskor, de a kritikus pillanatban kihúzták gépükből a szavazókártyájukat. 

Matovic leváltását egyébként a korábbi kormánypárt, az SaS kezdeményezte, 

akinek elnökével, Richard Sulíkkal, a korábbi gazdasági miniszterrel a 2020. februári parlamenti választás óta Matovic gyakorlatilag folyamatosan hadban állt. 

Sulík a szavazás után közölte, többet nem próbálkoznak a pénzügyminiszter leváltásával, 

viszont innentől kezdve klasszikus ellenzéki pártként fognak viselkedni (eddig szó volt arról, hogy esetenként egyeztetnek a három kormánykoalíciós párttal a fontosabb törvénytervezetekről). Egyben bejelentette: „Készek vagyunk tárgyalni az előrehozott választásról.” Normális esetben Szlovákiában 2024 kora tavaszán lenne esedékes a következő parlamenti választás megtartása.