Az IMF-küldöttség valójában a 2022-ben jóváhagyott készenléti hitelmegállapodás harmadik felülvizsgálata keretében vizsgálódott. Donald Mcgettigan, a küldöttség vezetője szerint a makrogazdasági mutatószámok jók. A devizatartalékokra és a foglalkoztatottságra vonatkozó mutatók is kielégítőek. 

Knez,Mihailova,Street,Is,The,Main,Pedestrian,And,Shopping,Zone
Belgrádban az IMF szerint jól haladnak a reformok
Fotó: Veronika Kovalenko / Shutterstock

A jegybank és a kormányzat képviselőivel folytatott tárgyalások során 

megerősítették, hogy 2023 végére kitűzött összes célt sikerült teljesíteni. 

A szerkezeti reformok is jól haladnak. Az IMF-képviselői kiemelték, hogy Szerbia gazdasága növekedési pályán van, az csökken, ami a szerb gazdaság ellenálló képességének támaszát jelenti. Szerbia kivételes földrajzi helyzetének köszönhetően mind vonzóbb a külföldi befektetők számára is. 
Vucic államfő is tárgyalt az IMF képviselőivel, és hangsúlyozta, hogy Szerbia számára nagy jelentőséggel bír a közvetlen külföldi beruházások további erőteljes bevonzása. A kormányzat tovább munkálkodik a gazdasági stabilitás megteremtésén és megtartásán. Fontosnak nevezte a befektetéseket a korszerű technológiák, a mesterséges intelligencia, a zöldenergia és a digitalizáció felhasználása területén. A találkozó témái közé tartozott az energetikai szektor fejlesztése is. A szerb elnök kifejtette, arra számít, hogy a következő években az ágazat Szerbia gyorsuló gazdasági növekedésének egyik kulcsfontosságú tényezője lesz. Az IMF küldöttsége és Vucic az Ugrás a jövőbe – Szerbia 2027 elnevezésű, átfogó fejlesztési programhoz kapcsolódó beruházási tervek keretében megvalósuló projektumok esetleges finanszírozásáról is tárgyaltak.