A CGT szakszervezet figyelmeztetett, hogy sztrájkot szervezhet a francia közalkalmazottak körében a párizsi olimpia idején, ha a kormányzat nem gondoskodik előre számukra megfelelő munkakörülményekről. Az ötkarikás játékokra és a paralimpiára 15,9 millió vendéget várnak a francia fővárosba, egy munkabeszüntetés így komoly fennakadásokat okozna.

Sophie Binet, a CGT főtitkára aggódik a munkavállalókért.
Fotó: AFP

A látogatók nagy száma aggasztja a leginkább a szakszervezetet, mert a vendégsereg kiszolgálása túlságosan leterheli majd a közalkalmazottakat, túlórákra kényszeríti őket és arra, hogy elhalasszák a szabadságukat.

„Azt akarjuk, hogy a kormány azonnali lépéseket tegyen az olimpiai játékok sikerének garantálása érdekében, de ehhez szociális szempontból is fel kell készülni. Hónapok óta ugyanazt mondjuk, és senkit sem érdekel. Kezd nagyon fárasztó lenni” – idézte a France 24 Sophie Binet-t, a CGT főtitkárát. A portál emlékeztetett, hogy továbbra is 

nagyon feszült a szociális helyzet Franciaországban,

tiltakoztak az elmúlt hetekben a tanárok, a rendőrök és mezőgazdasági termelők is, tavaly pedig a nyugdíjkorhatás emelése ellen tartottak hatalmas tüntetéseket. A rendőrök a sztrájkkal el is érték, hogy az olimpia alatti munkavégzésért 1900 euró (750 ezer forint) pluszpénzt kapnak.

Párizs készül az olimpiára.
Fotó: AFP

Binet szerint azonban egyelőre semmit sem tudni arról, milyen körülmények között kell majd dolgozniuk az érintett munkavállalóknak, hol fogják elhelyezni a fővárosba felrendelt dolgozókat és milyen bónuszokat kapnak.

Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke februárban reményét fejezte ki, hogy a szakszervezetek „nem rontják el a bulit” azzal, hogy sztrájkot hirdetnek az olimpia és a paralimpia idejére, vagyis július 26. és szeptember 8. között, de erre a jelek szerint semmi esély. 

A CGT ugyanis már jelezte, hogy szeptember 5. és 9. között munkabeszüntetéssel nyomatékosítják a párizsi tömegközlekedési dolgozók béremelési követeléseit.

A közalkalmazottak esetleges sztrájkja érintené az egészségügyet is. Ezzel kapcsolatban Binet hangsúlyozta, hogy a kormánynak sürgősen több pénzt kell adnia a párizsi régió kórházainak, hogy kezelni tudják a sok várható látogatót.

Gerontology
Az egészségügy kiemelkedően rossz helyzetben van Franciaországban.
Fotó: Getty Images

„Katasztrofális a kórházak állapota, nagyon, nagyon aggódunk amiatt, hogy mi lesz idén nyáron. Nem lehet majd ismét megzsarolni a személyzetet, több túlórát kérni tőlük, arra kényszeríteni őket, hogy elhalasszák a szabadságukat. Kimerültek, és nem bírják tovább. Szükségünk van egy munkaerő-felvételi tervre is” – jelentette ki.

A francia egészségügyi dolgozók évek óta követelnek nagyobb létszámot és jobb fizetést

az állami kórházakban, hiába. A koronavírus-járvány évek óta tartó költségcsökkentések után érte őket, és csak tovább rontotta a helyzetet.

Az egészségügy számára külön kihívást jelenthet, hogy először rendezik stadionon kívül a nyitóünnepséget, és a szervezők attól tartanak, hogy annyian lesznek, hogy leszakadhatnak a lakóházak erkélyei