Jó és rossz hírek egyaránt érkeznek az amerikai gazdaságról. Joe Biden kampánya számára azonban még a jó hír is rossz. A csütörtökön napvilágot látott amerikai GDP-adatok nyomán a legtöbb közgazdász túllépett azon, hogy lassult a leginkább azt emelték ki, hogy a belső fogyasztás továbbra is robusztus maradt.

Biden
Hiába magyarázza Joe Biden a bizonyítványt, a Bidenomics megbukott / Fotó: AFP

A bruttó hazai termék éves szinten csupán 1,6 százalékkal bővült az első negyedévben, ami messze elmaradt a várakozásoktól – az amerikai vállalkozások kevesebb készletet halmoztak fel, és gyenge lett a külkereskedelem is. Ugyanakkor a lakossági fogyasztás (a készletek, a kormányzati kiadások és a külkereskedelem nélkül számolt, inflációval kiigazított adat) 3,1 százalékkal emelkedett. Ez a mutató a belső kereslet egyik legfontosabb jelzőszáma, s immár három egymást követő negyedévben bővült legalább 3 százalékkal. 

Ez áll annak a hátterében, hogy a Fed csak nagyon óvatos jelzéseket ad a kamatcsökkentési ciklus várható kezdetére – a piacok immár csak két kamatvágást áraznak az idén –, mivel tart attól, hogy az erős belső kereslet miatt magas szinten marad az ismét emelkedő pályával fenyegető A Fed döntéshozói a jövő héten tartják kamatdöntő ülésüket, immár 

bőségesen elég muníciójuk van arra, hogy a kamatvágás elhalasztásáról határozzanak.

Így Biden hiába kampányol a gazdasági növekedéssel és azzal, hogy jó állapotban van a az inflációs félelmek politikai szempontból mindent visznek. 

Ez egy vesztes-vesztes helyzet az elnök számára

mondta Stuart Paul, a Bloomberg Economics közgazdásza. Biden nem tudja kihasználni a gyors növekedés előnyeit, mert ennek magas infláció és magas kamatszint az ára. A gazdasági helyzet az elnök kampánya szempontjából a lehető legrosszabbra fordult. A közvélemény-kutatások szerint a választók a voksolás előtt hat hónappal – vagyis mostanában – alakítják ki véleményüket a gazdaság várható irányáról.

A Bloomberg News-Morning Consult áprilisi közvélemény-kutatása, amelyet hét ingadozó államban készített, azt mutatta, hogy 

a megkérdezettek több mint fele a gazdasági helyzet rosszabbodására számít az év végére. 

A választók legalább fele véli úgy, hogy az infláció és a hitelfelvételi költségek emelkedni fognak. Biden kampánystábja tanult a felmérésekből, és az elnök gazdaságpolitikáját, a „Bidenomics”-ot le is vette a napirendről. Helyette a kampány inkább más fontos közéleti, társadalmi témákra, például az abortuszra vagy a demokrácia védelmére fókuszál.

Biden késznyerhelyzetben

A helyzet gyökeresen megváltozott a három hónappal ezelőttihez képest, amikor a kampánystratégiát összeállították. Akkor úgy tűnt, hogy a Fed agresszív kamatemelési sorozata sikeresen kényszerítette meghátrálásra inflációt; a jegybank kedvenc inflációs száma, a személyi fogyasztási kiadások indexe (PCE) 2022 júniusában 7 százalékon tetőzött, majd az idén januárban már 2,4 százalékra süllyedt. Mindezt ráadásul úgy, hogy a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás nem sérült. A minden várakozást felülmúlva tavaly 2,5 százalékkal emelkedett, a munkanélküliségi ráta pedig 4 százalék alatt maradt.

A gazdaságpolitikai diadalt azonban mégsem lehet learatni, mert az inflációs helyzet rosszra fordult. Az év eleje óta az áremelkedési ütem nem lassult, sőt. Csütörtökön közzétett adatok szerint a mag-PCE (amely kiszűri a volatilis ármozgású termékeket, például az élelemiszereket és az energiát) éves szinten 3,7 százalékkal nőtt az első negyedévben – az elmúlt egy évben nem volt példa arra, hogy emelkedjen a mutató.

 

Egy április közepi beszédében Biden még határozottan kiállt amellett, hogy a Fed még az év vége előtt mérsékli húszéves csúcson állóirányadó kamatait. A csütörtöki adatok tükrében azonban egyáltalán nem biztos, hogy lesz kamatcsökkentés, sőt, a pesszimistább elemzők már a kamatemelés rémével is fenyegetnek.

Biden számára is egyre nehezebb elkerülni, hogy ne hibáztassák az árak emelkedéséért. Kétségtelen, hogy az inflációs csúcsot a koronavírus-járvány idejéne egyértelműen az ellátási zavarok, a kínálati oldal összeomlása okozta. Ezek a problémák azonban nagyrészt megoldódtak. 

Ami most hajtja az inflációt, az viszont Biden sara,

a kereslet meglódulásának hátterében egy sor olyan intézkedés áll, amely Biden gazdaságpolitikájának szerves része. Ilyen például 

  • a hazai gyártás támogatása, 
  • az infrastruktúra megújítása 
  • és az éghajlatváltozás elleni küzdelem. 

Az elnök ezermilliárdos programokat hirdetett – tipikus keresletélénkítő gazdaságpolitikát folytatott, ne csodálkozzon, ha ennek megjelenik a hatása az inflációban is. 

 

Jason Furman, Barack Obama elnök egykori tanácsadója szerint ezek a programok hosszabb távon elérhetik céljukat, viszont az óriási árcédula rövid távon két dolgot okoz: felpörgeti a növekedést, de egyben az inflációt is. 

Ha lenne egy hatalmas kiadási program gödrök kiásására, majd betemetésére, a makrogazdasági hatás valószínűleg eléggé hasonló lenne ahhoz, amit látunk

– mondta.

Biden így hiába próbált meg érvelni a mellett, hogy a Bidenomics miért segített az átlagamerikainak. Az infláció és a kamatok csökkenése jól jönne a választóknak, és segítené Biden kampányát. Viszont ahhoz, hogy a Fed kamatot csökkentsen, gyengülő gazdasági növekedés és növekvő kellene. Az elnök ördögi körbe keveredett.