Nemzetközi gazdaság

A gázárak csökkenésére számít az Európai Bizottság

Ursula von der Leyen szerint jó esély van arra, hogy az energiahiányt energiabőség váltja a közeljövőben. Ez főként a rohamosan bővülő LNG-kapacitásoknak köszönhető.

A gázárak csökkenésére számít az Európai Bizottság, főként azért, mert bővül a cseppfolyósított földgáz (LNG) globális kínálata. Ez pedig a megújuló energiaforrásokba való befektetéseknek is teret nyit – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elmondott beszédében.

21 April 2024, Lower Saxony, Hanover: Ursula von der Leyen (CDU), President of the European Commission, speaks at the opening ceremony of the Hannover Messe in the Hannover Congress Centrum (HCC). Photo: Michael Matthey/dpa (Photo by Michael Matthey / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) bföldgáz, lng
Sok új LNG-kapacitással bővül a termelés a közeljövőben / Fotó: AFP

A bizottsági elnök szerint prioritás az energiaköltségek csökkentése, az energiaköltségek ugyanis továbbra is befolyásolják az európai versenyképességet, különösen a nagy energiaigényű iparágak esetében.

A hiány után bőség jöhet a gázpiacon

Von der Leyen szólt arról is, hogy a cseppfolyósított földgáz globális kínálatának növekedése hamarosan a globális energiahiány felől a bőség felé tereli az energiapiacot, ezért a gázárak csökkenésére lehet számítani.

 

Az évtized végéig az LNG kínálatának jelentős növekedése várható, főként a hamarosan elkészülő amerikai és katari exportterminálok üzembe állásával. Noha a Biden-adminisztráció szünetet rendelt el az új amerikai LNG-létesítmények engedélyezésében, 

a már kiadott korábbi engedélyek is a kínálat jelentős bővüléséhez vezethetnek az évtized végéig. 

Az S&P Global előrejelzése szerint Észak-Amerikában idén évi 8,4 millió tonna (11,5 milliárd köbméter) cseppfolyósító kapacitással lehet számolni, amit jövőre újabb 18 millió tonna követhet. Katar éves kapacitása pedig a jelenlegi évi 77 millió tonnáról évi 142 millió tonnára nőhet az évtized végéig.

 

lng energiahiány Európai Bizottság földgáz
Kapcsolódó cikkek