Fokozott óvatosságra inti továbbra is a légitársaságokat az izraeli és az iráni légtérben az európai légi közlekedési szabályozó hatóság (EASA), annak ellenére, hogy a hét végi támadások során nem kerültek veszélybe polgári repülőgépek.

Tehran,,Iran,-,May,07,,2017:,Ladder,Vehicle,For,Airplane
A légitársaságok ismét használhatják a teheráni repülőtereket / Fotó: Shutterstock

Irán több mint 300 drónt és rakétát zúdított Izraelre, ami miatt a két érintett, valamint több környező ország – Libanon, Jordánia és Irak – légterét is ideiglenesen lezárták – tudósított a Reuters.

Izrael, Jordánia, Irak és Libanon vasárnap reggel, Irán hétfőn nyitotta meg újra a lezárt légteret, a Teherán melletti Mehrabad és a Khomeini Imám repülőtéren helyi idő szerint hajnalban indult újra a forgalom.

Többen elkerülik az iráni légteret

Az utazók ennek ellenére fennakadásokra és járattörlésekre számíthatnak, mivel nem minden légitársaság indította el ismét a járatait a térségbe.

A BBC összefoglalója szerint az EasyJet egészen vasárnapig felfüggesztette a tel-avivi járatait. A német Lufthansa és a KLM hétfőn biztosan nem repül Tel-Avivba, az iraki Erbilbe és a jordániai fővárosba, Ammanba, valamint legalább csütörtökig Bejrútba és Teheránba.

Israel closes airspace to all flightsTEL AVIV, ISRAEL - APRIL 14: Passengers wait following Israel closed its airspace to all domestic and international flights between 01.00-07.00 a.m. were canceled after Iran launched the attack on Israel, at Ben Gurion airport in Tel Aviv, Israel on April 14, 2024. Nir Keidar / Anadolu (Photo by NIR KEIDAR / ANADOLU / Anadolu via AFP)
A környező országokhoz hasonlóan Izrael is megnyitotta a légterét / Fotó:  AFP

A Finnair további értesítésig 

felfüggesztette a repüléseket az iráni légtéren keresztül, átirányította a gépeket az egyiptomi légtérbe,

és emiatt hosszabb útra kell számítaniuk a dohai járatok utasainak. Elkerülik egyelőre az iráni légteret az ausztrál Qantas gépei is.

Az Air Canada vasárnap és hétfőn, a Wizz Air vasárnap és hétfőn nem indított járatokat, az utóbbi keddtől ismét repül Izraelbe. A társaság azonban figyelmeztetett, hogy 

bizonyos változások lehetnek a menetrendben.

A térségbeli légitársaságok repülnek

A Wizz Air közölte, hogy folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet, kapcsolatban áll az illetékes hatóságokkal, és lehetőséget ad a jegyek átírására vagy az ár visszafizetésére, ha módosítaniuk kell a menetrendet.

Israel closes airspace to all flightsTEL AVIV, ISRAEL - APRIL 14: An info-board shows the status of flights as Israel closed its airspace to all domestic and international flights between 01.00-07.00 a.m. were canceled after Iran launched the attack on Israel, at Ben Gurion airport in Tel Aviv, Israel on April 14, 2024. Nir Keidar / Anadolu (Photo by NIR KEIDAR / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Fennakadásokra még kell számítani / Fotó: AFP

A közel-keleti légitársaságok közül az Etihad Airways, az Emirates Airlines és a Qatar Airways már vasárnap délután vagy hétfőn ismét megindította a személy- és áruforgalmat minden érintett környező országba.

A helyzet eszkalálódása, a várható izraeli ellencsapás azonban gyorsan változtathat ezen. Az olaj árát egyelőre nem emelte a feszültség, de ez csak ideiglenes megkönnyebbülést jelent.