Éhínség alakulhat ki a Szudán nyugati részén lévő Észak-Dárfúr tartományban, ha nem csitulnak a térségben dúló harcok – figyelmeztetett az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP), felszólítva a szemben álló feleket, hogy engedjék be a területre a humanitárius segélyszállítmányokat. Nairobi virtuális sajtókonferenciáján Leni Kinzli, a szervezet régiós szóvivője azt mondta, az élelmiszer-bizonytalanság decemberben legkevesebb 1,7 millió dárfúrit érintett, és ez a szám ma vélhetően még sokkal magasabb.

Szudán
Hatalmas éhínséget okozhat a szudáni válság / Fotó: AFP

Az ötvenmillió lakosú Szudánban tavaly áprilisban robbant ki fegyveres konfliktus az Abdel Fattáh al-Burhán tábornok vezette hadsereg és a Mohamed Hamdan Dagalo irányítása alatt álló Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF), valamint az utóbbival szövetséges milíciák között. A tartomány nagy részét az RSF, illetve a vele szövetséges milíciák irányítják, nemrég pedig ostrom alá vették a tartomány székhelyét, az eredetileg félmilliós el-Fásirt, ahová a harcok elől korábban már csaknem további félmillió civil menekült.

Leni Kinzli figyelmeztetett, hogy a városban rendkívül nehéz a helyzet, az ostrom miatt az ott élők nem tudnak elmenekülni. Hozzátette, hogy a környékbeli menekülttáborban már húsz gyerek halt éhen az utóbbi hetekben, az emberek pedig kétségbeesésükben füvet és mogyoróhéjat esznek.

Márciusban a szudáni hatóság visszavonta a WFP engedélyét, melynek értelmében segélyeket vihetett a térségbe Csád Adré nevű városából.

A hatóságok azzal indokolták a döntést, hogy ezt az utat az RSF használja fegyvercsempészetre. Jóllehet a csádi Tinából továbbra is legálisan szállíthatnának segélyeket, a szóvivő azt mondta, az a terület túl veszélyes a segélymunkások számára. A WFP-nek 8000 tonna élelmiszere várakozik csádi raktárakban szállításra készen, de nem tudnak vele mit kezdeni.