Nemzetközi gazdaság

Lakásfelújítás - nem bírja az olasz államháztartás

Az olasz államadóssággal folyamatosak a problémák. Most a bőkezű lakásfelújítási támogatásokon akarnak spórolni.

Olaszország intézkedéseket fog elfogadni a költséges lakásfelújítási támogatások államadósságra gyakorolt hatásának csökkentése érdekében – jelentette ki szerdán Giancarlo Giorgetti gazdasági miniszter a Reuters tudósítása szerint.

lakásfelújítás
Római utcakép – a kormány szerint túl bőkezű a lakásfelújítás állami támogatása / Fotó: Kamira

A támogatások négy év alatt több mint 200 milliárd euróba kerültek az államháztartásnak. A legbőkezűbb, az úgynevezett „szuperbónusz” lehetővé tette a lakástulajdonosok számára, hogy az energiatakarékos építkezések költségeinek 110 százalékát visszaigényeljék adójukból.

Az olasz államadósság GDP-arányosan a második legnagyobb az euróövezetben, és a hitelminősítők árgus szemekkel figyelik, tartva attól, hogy fenntarthatatlanná válik. Az olasz pénzügyi tárca várakozásai szerint a GDP-arányos ráta a támogatások miatt 2026-ig a közel 140 százalékára emelkedik.

 

Lakásfelújítás – a szuperbónusz mindent visz

A 2020-ban bevezetett szuperbónusz lehetővé tette a lakástulajdonosok számára, hogy négy–tíz éven keresztül levonják az építési munkálatok költségeit az adójukból, vagy az adójóváírást fizetési formaként használják fel. 

Az adójóváírás vevői ezt követően újra eladhatták azt, vagy levonhatták az összeget a saját adójukból.

A kormány már márciusban radikálisan korlátozta az építési munkákból származó adójóváírás továbbértékesítésének lehetőségét, most azt tervezi, hogy az elvégzett munkák költségét tízéves időtávon lehessen levonni az adófizetési kötelezettségből. 

A tíz évre való elosztás nem lehetőség, hanem kötelezettség lesz

– mondta Giorgetti anélkül, hogy további részleteket közölt volna.

 

 

Olaszország államadósság otthonfelújítási támogatás
Kapcsolódó cikkek