A politikusok és kampánymunkások ellen nemrég elkövetett erőszakos támadások miatt Németország 16 szövetségi államának belügyminiszterei a jövő héten összeülnek. Nancy Faeser német belügyminiszter szombaton hívta össze a tanácskozást, nem sokkal azután, hogy a rendőrség nyilvánosságra hozta szociáldemokrata (SPD) képviselő, Matthias Ecke elleni támadás részleteit jelentette a Tagesspiegel című napilap. Aktivista csoportok tiltakozásokra szólították fel vasárnap a közösséget Németországban, hogy elítéljék az utcai támadásokat.

Percekkel Ecke megtámadása előtt az ismeretlen csoport zaklatott egy zöldpárti kampánymunkást is / Fotó: AFP

Matthias Eckét, aki 2022 óta tagja az Európai Parlamentnek, péntek este egy négytagú banda brutálisan megverte, miközben kampányplakátokat ragasztott a kelet-németországi Drezdában. A 41 éves politikus a támadásban súlyosan megsérült, és pártja szerint kórházi műtétre szorult.

Percekkel Ecke megtámadása előtt négy ismeretlen támadóból álló csoport megtámadott egy 28 éves zöldpárti kampánymunkást is, miközben ő is plakátokat ragasztott Drezda ugyanazon városrészében. 

A rendőrség szerint négy, feltehetően 17 és 20 év közötti fiatalember volt a támadó.

A szemtanúk a támadókat sötét ruházatúként jellemezték, és azt mondták, hogy szélsőjobboldali irányzathoz tartozónak tűntek. A rendőrség még vizsgálja a bűncselekményt, és nem azonosította a gyanúsítottakat.

A választási kampány során több erőszakos incidens is történt Németország-szerte, többek között csütörtök este a nyugat-németországi Essen városában, ahol Kai Gehring zöldpárti parlamenti képviselőt és párttársát, Rolf Flisst megtámadták egy pártrendezvény után.

A nyugatnémet Nordhorn városában a rendőrség jelentése szerint szombat reggel a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) párt egyik politikusát megverték egy információs standnál.

A jogállamnak a támadásokra kemény fellépéssel és további védelmi intézkedésekkel kell reagálnia

mondta Faeser.

Annalena Baerbock német külügyminiszter szintén elítélte a vasárnapi támadásokat. „A kampányolók és politikusok elleni brutális atrocitások támadást jelentenek demokráciánk alapja, a szabad választások ellen” írta a jelenleg ausztráliai, új-zélandi és Fidzsi-szigeteki körúton tartózkodó miniszter az X közösségimédia-platformon.