Nemzetközi gazdaság

Turbófokozatban pöröghet India a következő években

India előnye a hatalmas népesség és a fiatalok számának növekedése, miközben az ország a geopolitikai feszültségekből is profitál. Az ázsiai óriás gazdasági főtanácsadója pozitívan látja a jövőt, csökkenő inflációra és folyamatos gazdasági bővülésre számít.

Az indiai gazdaság a következő évtizedben folyamatosan évi 6,5-7 százalékot meghaladó mértékben nőhet – jelentette ki az ország gazdasági főtanácsadója, V. Anantha Nageswaran egy Újdelhiben tartott rendezvényen. Hozzátette: a helyi önkormányzatoknak és államoknak csökkenteniük kell az adókat és a bürokráciát, hogy minél több beruházást csábítsanak az országba.

India,Flag,Flying,High,Blue,Sky,Tricolour,Flag
Indiának fontosabb, hogy hosszabb időn keresztül fenntartsa a mérsékelt emelkedést / Fotó: Shutterstock

A főtanácsadó szerint az indiai meghaladta a 8 százalékos növekedést a 2023-as pénzügyi évben – ez Indiában tavaly áprilistól idén március végéig tartott –, idén pedig több mint 7 százalékkal fog bővülni – írja a Reuters. Nageswaran arról is beszélt, hogy az indiai gazdaság ideális növekedési üteme 9,5-10 százalék lenne. Ez ahhoz lenne hasonló, amit Kína az 1970-es évektől kezdve több mint három évtizeden át produkált.

Azonban a dél-ázsiai országnak fontosabb, hogy hosszabb időn keresztül fenntartsa a mérsékelt emelkedést. Nageswaran úgy véli, hogy az a központi bank 2–6 százalékos sávjában rendeződhet a 2024-es pénzügyi évben, és nem várhatók további kilengések. A pénzromlás márciusban 4,85 százalékkal tíz hónapos mélypontra csökkent éves szinten, ami az élelmiszer- és üzemanyagárak csökkenésével magyarázható.

India Kína helyére léphet?

Az ázsiai ország – Vietnám, Thaiföld és Malajzia mellett – az amerikai–kínai kereskedelmi háború egyik haszonélvezője: a növekvő geopolitikai feszültségek miatt a nyugati cégek egyre több termékük gyártását helyezik át részben Indiába, amit a Modi-kormány adókedvezményekkel támogat. Ennek eredményeként az ország egyre több elektronikai terméket exportál.

Újdelhi még az orosz–ukrán háborúból is profitál: India nem ítélte el Moszkvát a háború miatt, hanem békére és párbeszédre szólított fel, valamint Kína mellett nagy mennyiségben importálja az olcsó orosz energiahordozókat. Ugyanakkor a nyugati vállalatok számos nehézséggel szembesülnek az országban.

 

A nyugati cégek indiai nyomulásának kockázatai közé tartoznak a magas importvámok. India a szabályok és előírások gyors változásairól ismert, magyarán nehezen kiszámítható az adminisztrációs és a jogszabályi környezet. A lassú bürokrácia mellett a rossz minőségű utak és a hiányos infrastruktúra is hátráltató tényező. 

Minden optimizmus ellenére India 3,5 ezermilliárd dolláros kibocsátása még mindig eltörpül a 17,8 ezermilliárd dolláros Kína mellett.

Az elemzők szerint évtizedekig tarthat, amíg Újdelhi utoléri Pekinget. Viszont az egyre gyorsuló gazdaságot, a hatalmas népességet, a kormányzati támogatásokat és a bővülő középosztályt egyetlen szereplő sem hagyhatja figyelmen kívül, így a cégek igyekeznek megjelenni az országban, illetve bővítik ottani tevékenységüket.

India az egyetlen olyan ország, amelynek lakossága elég nagy ahhoz, hogy ellensúlyozza a fejlett gazdaságokban és Kínában nyugdíjba vonuló gyári munkások számát. Az elemzők szerint Kínából és a fejlett gazdaságokból 2020 és 2040 között több mint 48 millió középfokú végzettségű munkavállaló – főleg gyári munkás – vonul nyugdíjba.

Ellenben Indiában a vizsgált időszakban mintegy 39 millió ember lép a munkaerőpiacra. A világ új gyári munkásainak többségét 2020 és 2040 között Indiában kell majd keresnünk.

Két világhatalom már sok? Érkezőben a harmadik is – és nem Nyugaton

Évek alatt átformálta a politikát és az életünket a növekvő gazdaságú Kína megérkezése a világhatalmi státuszba. Ha ismeretlennek és veszélyesnek látszik az új képlet, mire hozzászoknánk, még bonyolultabbá válhat a helyzet: könnyen lehet, hogy az új generációknak már három világhatalomhoz kell hozzáedződniük.

 

 

 

indiai gazdaság V Anantha Nageswaran ázsia India
Kapcsolódó cikkek