A kakaó árának váratlan és elképesztő mértékű felfutása, mely történelmi rekordot jelentő 10 ezer dollár fölé pumpálta a termék tonnánkénti árát, egyelőre még nem jelent meg a csokoládék fogyasztói árában – ez azonban már nem lesz sokáig így, és ennek a legnagyobb édességgyártók, köztük a Nestlé, a Hershey’s vagy éppen a Mondélez ihatják majd meg a levét. 

Hershey,,Pa,/,Usa,-,November,26,,2019:,Hershey’s,Special, kakaó, kakaóbab, csoki, csokoládé,
Soha nem volt még ilyen drága a kakaó, ez lehet az új normális? / Fotó: George Sheldon / Shuterstock

Ezek a vállalatok ugyan akár hosszú hónapokra előre megvásárolják a gyártáshoz szükséges kakaóbabokat, akár fizikális készletek, akár opciós szerződések formájában, és sokszor még bizonyos fedezeti pozíciókat is kiépítenek egy esetleges alapanyagár-megugrás negatív hatásainak ellensúlyozására, ezek hatásfoka és léptéke távolról sem elegendő egyik legfőbb alapanyaguk árának megháromszorozódásának kezelésére, főleg nem hosszú távon. 

A Citigroup elemzői, akik a kakaó árának felfutását korábban helyesen tippelték meg, ugyanis úgy vélik, az árfolyam akár 2025 második feléig a jelenlegi magasságokban maradhat, hatalmas nyomást helyezve ezzel a gyártók árrésére.

A kakaó féktelen ralijára kevesen voltak felkészülve

A kakaó befektetőinek ugyan aranybányának bizonyult az idén 150 százalék körüli felfutásával, mellyel még az Nvidia raliját is felülmúlta, az azt felhasználó cégek számára hatalmas fájdalmat fog jelenteni. A szakértők becslése szerint nagyjából 6-12 hónapnyi emelkedett árszínvonal kell ahhoz, hogy annak hatásai már látványosan befolyásolni tudják az érintett édességgyártók profitmarzsait, ez pedig azt sejteti, hogy nem sokáig bírják már a jelenlegi, relatíve nyomott áron adni majd termékeiket.

Ráadták a kakaót: tovább drágul a húsvéti csokinyúl és a csokitojás

Érvényesült az erős az édességpiacon, az áremelkedéseknek azonban a nyersanyagpiaci drágulások miatt koránt sincs vége – derült ki Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetsége elnökének a húsvéti helyzetjelentéséből.

Az áremelések a zsugorinfláció miatt már egyébként is élezett hangulatú piacon pedig elég nehezen mennek majd át – mutatnak rá a szakértők. John Plassard, a Mirabaud Group igazgatója úgy fogalmazott:

Az árképzésnek is megvannak a maga határai, így a kakaó elszálló ára előbb-utóbb mindenképpen megmutatkozik majd a cégek árréseiben.

Ezt a várható gyengélkedést pedig a befektetők már dinamikusan el is kezdték beárazni a nagyok részvényeibe is: a Nestlé, a Mondélez, vagy éppen a Hershey’s papírjai egyaránt mínuszban járnak az elmúlt egy évet tekintve.

Lejtőn a legnagyobb csokigyártók részvényei

A látványosan romló tendencia alól a Lindt részvényei képeznek ritka, ugyanakkor annál üdítőbb kivételt: a svájci csokoládéóriás ugyanis elsősorban a prémiumszegmensben képviselteti magát termékeivel, melynek vevőköre sokkal nyitottabb magasabb árcédula mellett is kitartani kedvenc termékei mellett, főként, mivel ezeket a csokikat rendszeresen ajándékként is veszik az emberek, így a keresletük sokkal stabilabbnak tekinthető, mint az alacsonyabb árazással dolgozó versenytársaikéi. A Lindt papírjai éves viszonylatban 1,7 százalékos pluszban járnak.