Újabb kedvező hírt kaptak a Mol részvényesei, miután az Erste csütörtöki elemzésében a korábbinál jóval magasabb célárfolyamot határozott meg és egyúttal felminősítette az olajtársaság részvényeit.

Mol Campus
Javultak a Mol kilátásai az Erste elemzése szerint / Fotó: Nagy Zoltán / Metropol

Az osztrák nagybank az eddigi 2870-ről 3450 forintra emelte árfolyam-várakozását, ami 18 százalékkal magasabb a jelenlegi kurzusnál. A bőséges felértékelődési lehetőség miatt tartás helyett már felhalmozásra ajánlott a papír.

A javuló kilátásokat és a felminősítést a korábbi várakozáshoz képest erősebb iparági környezettel és a becsült osztalékfizetéssel indokolják.
Az Erste szerint a Mol nyereségére kedvezően hat, hogy magasabb finomítói marzsokra számíthat a társaság, míg az olaj ára idén 90, jövőre pedig 100 dollár lehet átlagosan hordónként.

Javul a Mol külső környezete

A finomítói környezet a kivételesen magas 2022-es és 2023-as évek után kismértékben csökken a bank becslése szerint, de még így is jóval magasabb lehet a 2022 előtti időszak árréseinél. Az európai TTF földgáz árak esetében megawattóránként 35 euró idei és 30 euró/megawattóra jövő évi árakkal kalkulálnak. A petrolkémiától enyhe javulást vár az Erste a második negyedévtől kezdve.

A Mol március közepén mutatta be megújított stratégiáját , amiben nagyobb hangsúlyt kap a és a hulladékgazdálkodás, miközben a tradicionális üzletek, mint a kutatás-termelés, finomítás és kiskereskedelem nyeresége is javulhat.

A cég 11,6 milliárd dollár összértékű beruházással és 16,9 milliárd dollár tisztított, újrabeszerzési árakkal becsült (CCS) EBITDA-val számol a 2024–2030-as időszakra. Az Erste elemzése szerint ezek a sarokszámok reálisak, sőt a bankház szerit a Mol ennél valamivel magasabb, mintegy 19 milliárd dollár EBITDA-eredmény elérésére is képes lehet ebben az időszakban.

Emelkedő pályára állhat az is

Ez a becslés a Mol számításai szerint is évi 170 forintos részvényenkénti alaposztalék kifizetését teszi lehetővé, az Erste pedig ennél magasabb normál osztalék, sőt rendkívüli osztalék kifizetését is elképzelhetőnek tartja. Az olajvállalat a tavalyi eredmény után 250 forintot fizet részvényenként, ebből 150 forint normál és 100 forint a rendkívüli osztalék, amit várhatóan június elején kapnak kézhez a befektetők.

Az Erste korábban a tavalyi évhez hasonló, 354 forintos részvényenkénti osztalék kifizetését is reálisnak látta, de a menedzsment végül ennél kisebb, 250 forintos osztalékjavaslatot tett, ebből 150 forint normál és 100 forint a rendkívüli osztalék. 

A bankház becslése szerint a jövőben lesz lehetőség a kifizetés emelésére, így 2025-ben 300 forintra nőhet a részvényenkénti Mol-osztalék.

A Mol részvényárfolyama 1,6 százalékkal erősödött csütörtök délig, az év eleje óta 5 százalékkal került feljebb a kurzus.

 

Az előző nap a lengyel mBank csípett le egy kisebb darabot a Mol-papírokra vonatkozó célárból, de még így is közel 40 százalékos ralit várnak a magyar blue chip részvénytől.