Románia piacvezető bankja bejelentette, hogy valószínűleg leáll a további akvizíciókkal, miután megkötötte az OTP Bank ottani egységének megvásárlásáról szóló megállapodást.

Kiev,,Ukraine,-,April,07,,2018:,Otp,Bank
Jóllakott az OTP-vel a legnagyobb román bank / Fotó: Shutterstock


A Banca Transilvania az elmúlt évtizedben a legaktívabb bankvásárló volt Romániában. Továbbra is keresik a lehetőségeket, de „egyre nehezebb” vásárolniuk a növekvő integrációs költségek miatt – mondta Omer Tetik vezérigazgató.

„Aktív szerepet játszottunk ebben a folyamatban, de a jelenlegi helyzetünkben egyre nehezebb megfelelő célpontokat találni, ezért a jövőben szelektívebbek leszünk” – mondta Tetik egy keddi bukaresti konferencián, amelyről a Bloomberg számolt be.

Romániában több mint 30 bank működik, a piaci részesedés nagy része a 10 legnagyobb szereplő között összpontosul.  

Az UniCredit piaci részesedése növekedni fog az Alpha Bank SA romániai egységének megvásárlásáról októberben megkötött megállapodással, mivel a közelmúltban lezajlott tranzakciós hullám átrendezi a romániai rangsort.

„Egyértelmű, hogy a román bankrendszerben még van hely a konszolidációra, mert a működési költségek emelkednek, és ez főleg a kisebb bankokra nézve probléma” – mondta Tetik.

Az OTP Bank Romania eladásának lezárásához még szükség van az ottani versenyhivatal jóváhagyására.