Elromlott a nemzetközi befektetői hangulat csütörtök délután, a befektetőket a vártnál gyengébb első negyedéves amerikai GDP-adat aggasztotta, olyannyira, hogy a nagy tengerentúli részvényindexek másfél százalékos eséssel indították a kereskedést, Nyugat-Európában pedig 1 százalék körüli veszteséggel zárt a frankfurti, a párizsi és a milánói börze is.

bét
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az eladói nyomás, ha kisebb mértékben is, elérte a pesti tőzsdét is. A BUX 0,4 százalékos mínuszban, 66 129 ponton nyugtázta a napot kiemelkedő, közel 21 milliárd forintos forgalomban.

A pesti parkett kereskedési volumenét a Waberer’s lendítette fel , nem sokkal 16 óra előtt az aktuális alatt, 3800 forintos árfolyamon eladtak 2,5 millió darab részvényt 9,5 milliárd forintos összértéken. A tranzakcióval a szállítmányozó társaság  részvények 14,1 százaléka került új tulajdonoshoz.

Equilor Trader

Kereskedj és fektess be a jövő technológiájával – Bárhol, bármikor!
A megjelenés támogatója az Equilor Befektetési Zrt.

A nagypapírok a 0,1 százalékkal 2998 forintra felaraszoló Mol kivételével a vesztes oldalon végeztek. 

  • Az OTP kurzusa 0,8 százalékkal, 17 230 forintra csökkent, 
  • a Richter árfolyama 0,3 százalékkal, 9075 forintra ereszkedett.
  • A Magyar Telekomról ma vágták le az osztalékszelvényt, a kurzus ennek is betudhatóan 4,3 százalékkal, 902 forintra esett.

A forint 0,3 százalékkal erősödött az euróhoz képest a tőzsdezárásig, a közös európai pénzt 392,9 forinton, 0,3 százalékkal lejjebb jegyezték ekkor. A dollárral szemben 0,4 százalékot javított a magyar fizetőeszköz, a keresztárfolyam ezzel a 366,7-es szintig jött vissza.