Szerbiában vásárol gabonaraktározásra alkalmas telephelyet az UBM Holding Nyrt. egy romániai cégcsoporttal közösen, 50-50 százalékos tulajdonosi részarányban – jelentette be az UBM Holding mezőgazdasági cégcsoport a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán. A tájékoztatás szerint a magyar társaság leányvállalata, az UBM Trade Zrt. a kolozsvári székhelyű East Grain Srl. gabonakereskedelmi cégcsoporttal együtt elfogadta a szerbiai Agroglobe társaság, a vajdasági Kukujevci területén található, 43 527 négyzetméter alapterületű, 20 ezer tonna kapacitású, mezőgazdasági termények raktározására alkalmas telep értékesítésére irányuló, nem kötelező érvényű ajánlatát.

Wheat field
UBM
Az UBM telephelyet vesz magának Szerbiában / Fotó: Shutterstock

Az adásvételi szerződést – az átvilágítás eredményétől függően – várhatóan június elsejéig megkötik. A vállalat közleménye szerint a telephelyet saját tulajdonban lévő készletek tárolására, illetve szabad kapacitás esetén szerződött partnerek részére végzett raktározásra kívánják hasznosítani.

Az UBM Holding Nyrt. a 2022. július 1-jétől 2023. június 30-ig tartó üzleti évét 913,1 millió forint adózott eredménnyel zárta,

míg egy évvel korábban 2,8 milliárd forint volt a nyeresége. A cégcsoport 231,6 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el, ami 17,8 százalékos emelkedés éves szinten. Az UBM részvényeit a BÉT standard kategóriájában jegyzik, utolsó záróára 1430 forint volt, az elmúlt egy év legalacsonyabb ára 1270 forint, míg a legmagasabb 1480 forint volt.

UBM: Olaszországra vetette ki hálóját a hazai agrogigász

Folytatta terjeszkedését és növelte exportárbevételének arányát hazánk egyik legnagyobb mezőgazdasági cége a 2023–24-es üzleti éve első hat hónapjában. Az UBM árbevétele ugyan némileg csökkent a szemes termények árzuhanása okozta jelentős negatív árhatás miatt, azonban a commodity- és takarmányszegmens értékesítési volumenét is növelte a cégcsoport.